ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 1, 2018

Преподаватели от катедра „Пътища“ на УАСГ участваха в специализирана конференция в Македония

Преподаватели от катедра „Пътища“ на УАСГ участваха в специализирана конференция в Македония

На 29 януари представители на катедра „Пътища“ към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София, взеха участие във II-рата Национална конференция на Република Македония. Конференцията се организира от Дружеството по пътища на Македония в партньорство със строителния факултет в град Скопие. Темата на конференцията беше „Стратегически насоки за развитие на европейски коридор №8“.

Конференцията събра над 250 делегата, като водещи доклади изнесоха преподавателите от катедра „Пътища“. В своето приветствено слово проф. д.ик.н инж. Николай Михайлов подчерта важността на коридор №8, не само като пътна и железопътна връзка, а и като възможност за доставка на газ и интернет. Важността на коридора и влиянието му върху влиянието на Балканите и Европа изтъкна и министърът на Транспорта на Република Македония - г-н Горан Сугарески. Първият панел завърши с подписване на Меморандум за сътрудничество и разбирателство между Университета в Скопие и УАСГ.

Във втората част инж. Иван Кацаров подробно разгледа ползите от Коридора, като обърна внимание, че той не е само връзка между Балканите и Европа, а между Китай и съответно Азия и Северна и Западна Европа. Проф. д-р инж. Румен Миланов представи работата по новите нормативни документи в Република България, какви бяха трудностите и научените уроци по време на целия процес. В заключение проф. Миланов предложи да се създаде обща работна група между представители на България, Македония и други страни от Западните Балкани, която да обсъжда практиките при изготвяне на нормативни документи. Гл. Ас. Д-р инж. Ванина Кацарова представи концепция за изпълнение и поддържане на Коридор №8 с общи правила във всяка една от държавите.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини