ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 1, 2018

Стремим се да инвестираме собствени средства в подобряване на инфраструктурата

Разговор с Владимир Георгиев, Кмет на Община Самоков

Стремим се да инвестираме собствени средства в подобряване на инфраструктурата

Уважаеми г-н Георгиев, представете някои реализирани инфраструктурни проекти в общината.
Работим усилено в много сфери и насоки, не само по отношение на инфраструктурата, но и в образованието, социалната политика, сферата на здравеопазването и др. За нас е важно във всяка една сфера да се усеща ангажираността на институцията Община Самоков. Разбира се, добрата инфраструктура осигурява по-добро качество на живот. Именно затова се стремим да изготвяме проекти, чрез които да се решават инфраструктурни проблеми. Важно е да имаме проектна готовност и заради европейските програми, от които да се възползваме за осигуряване на средства за решаването на различни проблеми, както и различни сфери на развитие. Успяхме да реализираме проекти за изграждане на водопровод и канализация на селата Белчин и Доспей, както и на курорта Боровец на Първи етап. Имаме подготвени инфраструктурни проекти за водопроводи и канализации по селата, които обхващат всички села в подножието на Рила – Бели Искър, Маджаре, Мала Църква и Говедарци. Другият проект е за изграждане на водопровод на селата Широки дол, Райово и Продановци. Имаме готовност за кандидатстване и с втори етап за изграждане на ВиК през тази година. Изградихме модерен Център за управление на отпадъците, като се стремим да насърчаваме и разделното събиране. Внесохме и проект за рекултивация на старото депо. От изключителна важност бе проектът за ремонти на отделения в МБАЛ-Самоков и закупуване на модерна медицинска апаратура, който реализирахме и приключихме успешно.

Изпълнихме проекти, чрез които внедрихме мерки за енергийна ефективност в три училища в Самоков, през тази година ще реализираме и още един проект за енергийна ефективност в друго самоковско училище по ОПРР 2014-2020. Със собствени средства и средства от МОН изграждаме в момента модерен физкултурен салон на най-старото училище в Самоков. Естествено не може да не сме удовлетворени и от изпълнените социални проекти. Ще посоча най-големия от тях, чрез който изградихме Център за настаняване от семеен тип. Благодарение на това 12 деца намериха свой дом.

В края на 2017г. подписах два договора за ремонти на общински пътища. Единият е за близо 4 300 000 лв. по ПРСР, чрез който ще се осигури финансиране на основен ремонт на четвъртокласна пътна мрежа. С другия договор по същата програма ще осигурим над 2 млн. лв. за ремонт на улици и тротоари в града, изграждане на велоалеи. Успяхме да реализираме проекти и със собствени средства. В Самоков, Боровец и 24-те села поставихме енергоспестяващо осветление, с което освен икономии, постигаме и по-добра осветеност в населените места.

От миналата година започнахме реализацията на проект за видеонаблюдение и вече има монтирани 75 камери в Самоков и 8 села. Значителни средства заделяме ежегодно за изграждане на нови или реновиране на съществуващи детски и спортни площадки. Много съм удовлетворен от изграждането на новия Крайречен парк, който се превърна в приятно място за отдих и развлечения – в него има езеро, детски кът, модерен скейт парк, площадка за домашни любимци, кътове за отдих и др. Имаме проектна готовност за реализация на обновяването на крайградските паркове и превръщането им в атрактивни места за отдих, забавление и спорт. Изграждаме цяла мрежа от велоалеи в града, което през 2017г. ни донесе награда за Еко Община, присъдена ни от Посолството на Република Франция. Идеята е чрез пешеходни маршрути и велоалеи да осигуряваме подходи и към планината. Имаме проект за изграждане на екопътеки, едната от които е от Туристическата градина през парк Лаго, историческата местност Чакърови поляни до археологическия обект Шишманово кале. Имаме проектна готовност за консервация и експониране на обекта, с който ще кандидатстваме пред европейските фондове.

Споделете какви проекти за подобряване на градската среда предстои да бъдат реализирани.
През 2018г. ни предстои да завършим проекти, които вече сме започнали. През изминалите години започнахме проект за цялостно обновяване на площадното пространство и на централна градска част, благоустроихме пространството около Голямата чешма, както и пространството около Читалище – паметник „Отец Паисий”. След него обновихме пространството около Чадър чешма и района около автогарата. След това ремонтирахме пространството между площада и автогарата, а през 2016 – пространството около Байракли джамия. Миналата година завършихме площадното пространство до Ларгото, а през тази година планираме обновяване на Ларгото, пространството до ул. „Цар Борис”, откъдето започва историческата зона на града, ще обновим и връзката на площада с Крайречния парк и по този начин създаваме една зона за отдих и разходка, както и изключително приятна визия на градската среда. Освен изброените пространства обновихме градинките в Централна градска част. Ежегодно заделяме средства за залесяване, затревяване и зацветяване. Отделно реализираме редица ландшафтни проекти, благодарение на което постигаме доста приятна визия на градската среда.

Приехме и внесохме стратегия по Водено от общността местно развитие, която бе изработена след проведени редица информационни срещи и анкети с гражданите. В стратегията са залегнали основни цели и приоритети, за изпълнението на които да се кандидатства с проекти. Създадохме Местна инициативна група, чрез която да се осъществява подборът и класирането. Смятам, че по този начин даваме шанс и подкрепа на местния бизнес, от една страна, а от друга ще имаме възможност да подпомагаме и инициативите на неправителствения сектор. Стратегията бе сред 20-те одобрени от Управляващия орган. Стойността й е 3 млн. евро.

В края на миналата година подготвихме и внесохме стратегия на сдружение Местна инициативна рибарска група. На територията на община Самоков има съществуваща сьомгова ферма, има и проект за създаване на рибна ферма. Общината е богата на води – реки, язовири и това е сериозен потенциал, който може да бъде използван. Смятам, че ще имаме доста възможности за подпомагане на местния бизнес за развитие на рибното производство. Стойността на проектите към тази стратегия е близо 3 млн. лв.

През 2017 г. бяха санирани 10 блока по Националната програма за енергийна ефективност. По същата програма през 2018 ще бъдат санирани още 7 жилични блока. През 2018г. спечелихме финансиране в размер на 8 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж”. С половината от тези средства ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в обществени сгради. С останалите средства по програмата ще бъдат санирани 40 жилищни сгради.

Как бихте искали да се развива общината в бъдеще? Какви цели и амбиции стоят пред това желание?
Това, което е по силите на Общината, го правим. Стремим се да инвестираме собствени средства в подобряване на градската среда, в инфраструктура, в социални дейности, в образованието, в културата. Имаме и проектна готовност за реализиране на проекти за града и селата. Проблемът на общината е безработицата и в тази насока решението е привличане на инвестиции, изграждане на предприятия, които да обхванат нискоквалифицираната работна ръка. Разбира се задължително изискване е производството да бъде екологично. Близостта до София е сериозен потенциал за набиране на достатъчно работна ръка. Но за целта е необходимо довеждащата инфраструктура да бъде в много добро състояние. От наша страна сме обособили Индустриална зона и в момента се изготвя Подробен устройствен план. Важно ни е да се влее в града свеж капитал, за да можем да задържим младите хора тук. Това е смисълът. Ако има възможности за реализация, това ще даде тласък на икономиката ни, градът ни ще запази младите хора и ще има по-сериозен потенциал за развитие. Подобряване на градската среда, условията за живот и добрата визия, за съжаление, не са достатъчни на нито един град, за да задържи младежите си. Затова трябва да работим в насока за насърчаване и привличане на инвестиции, за създаване на добър бизнес климат. В момента предлагаме специални, облекчени процедури за бизнеса. Имаме възможност и за предоставяне на терени, но трябва добра довеждаща транспортна структура, която е ангажимент на държавата, за да можем да бъде привлекателен район за инвестиции. Разбира се, не спираме да работим по подобряване на визията, инвестиции в туристическата инфраструктура и разнообразяване на предлагания туристически продукт.