ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 2, 2018

Съживяването на старите павирани улици и площади с павета на Лео Бетонови изделия

Съживяването на старите павирани улици и площади с павета на Лео Бетонови изделия

Няма българин, който да не харесва старите павирани улички в Созопол и Несебър, във Велико Търново и Арбанаси, в Етъра край Габрово, в Копривщица, в Карлово, Калофер, Сопот, в Котел и Елена, в Мелник, Ковачевица, Широка Лъка, Златоград и всички онези родни градчета из България, които са връзката ни с отдавна отминали времена. От няколко години насам се долавя една трайна тенденция във вкусовете на клиентите, която представлява завръщане към естетиката на Възраждането или по-точно към атмосферата на старата българска калдъръмена улица. В отговор на тези потребителски нагласи бургаската компания ЛЕО Бетонови изделия създаде няколко видове настилки в своята серия Антик.

Едно такова „завръщане“ към възрожденските корени на градоустройството беше постигнато в Поморие и в Малко Търново, където части от градските пространства бяха покрити с павето Полигон. По отношение на визията приликата на този продукт с каменните плочи, които сме виждали по повърхността на улиците в някои от старите квартали в различни български градове, е осезателна. По отношение на здравина и якост обаче този вид настилка гарантира трайност от порядъка на минимум 30 години. Павето Полигон представлява настилка, която е подходяща за алеи в паркове, вътрешни дворове, площадни пространства, които могат да превърнат една малка уличка в реплика на място от старите части на Созопол и Несебър или на възрожденските ни градчета, т.е да вдъхне нов живот на старата калдъръмена традиция.

В серията Антик на Лео Бетонови изделия на сериозно търсене се радват и паветата Сент Мало с дебелина 8cm, които са успешна реплика именно на познатия от спомените на нашите баби и дядовци калдъръм. Тази настилка, която притежава всички качества на голямоформатни гранитни павета, е предпочитана като покритие не само за вътрешни улици със средно тежко натоварване, но и при изграждането на паркинги, заради голямата си здравина и якост, която й позволява да издържа високи натоварвания и да понася значителни тежести.

Освен отличната си здравина паве Сент Мало привлича проектантите и с това,че дава многобройни възможности за наистина авангардни и запомнящи се идеи за покритие на открити пространства чрез своите разновидности Паве Сент Мало Съркъл и палисадата Сент Мало. Палисадите Сент Мало са прекрасно решение в онези случаи, когато трябва да се преодолее денивелация или да се осъществи елегантен преход от зелени площи към основната настилка. А паветата Сент Мало Съркъл позволяват да бъдат покрити всевъзможни извивки, завои или виражи при полагане на настилките, като при това могат да бъдат постигнати най-различни акценти.

Безспорният лидер по продажбите в серията Антик е павето Виен. С него от Лео Бетонови изделия дават на своите клиенти настилка, която пресъздава духа и хармонията между човек и природа в пространствата из средиземноморските градове, къщи и дворове в Гърция, Италия, Франция, Испания и Португалия. Вибропресованото паве Виен е луксозен продукт от много висок клас без никакъв аналог на българския пазар и покрива всички възможни стандарти за здравина, качество и трайност.

Отличава се със съвсем нов тип повърхностна импрегнация. При изработката му са използвани висококачествени хидрофобни добавки и в горния му, и в долния му слой. Ето защо може да издържи успешно контакт със силно агресивна среда, т.е повърхността му запазва здравината си дори и след третиране с химикали. Павето Виен вече премина успешно тестовете в един от най-големите аквапаркове по Черноморието.

А възможностите за цветовата му окраска са практически неограничени, макар че най-предпочитани от клиентите са десените в цвят меланж.

И колкото и необичайно да звучи със своята серия Антик Лео Бетонови изделия дава възможност на всеки инвеститор да постигне нещо наистина модерно. А да чувате звук от стъпките по калдъръма на улицата пред къщата и/или в двора ви става вече напълно възможен.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини