ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 2, 2018

Импрегнационен гел за защита на бетона от Кьостер

Импрегнационен гел за защита на бетона от Кьостер

Импрегнацията, като средство за защита на бетона, е необходима поради няколко основни причини: водата транспортира вредни газообразни субстанции (серен диоксид, азотен оксид) и неорганични соли (натриев хлорид).

Водата участва в корозията на армирания бетон и е отговорна за повредите вследствие на размразяващи соли.

Освен това мокрите стени предразполагат към образуване на плесени и лишеи. Процесите на ерозия на бетона и корозия на армировката се ускоряват при дефекти в бетона, като недостатъчно уплътняване, лоша поддръжка, оставяне на повърхности, подложени на високи натоварвания без защита, наличие на течащи или отворени експанзионни фуги, при използване на бетон, нискоустойчив на замръзване и соли, неадекватно почистване на бетоновите повърхности.

Фирма КЬОСТЕР разработи и пусна на пазара своя нов продукт - КЬОСТЕР Иперлан - високоефективен хидрофобизиращ импрегнационен гел за предпазване на бетона в конструкции на гражданското строителство като мостове, язовирни стени, морски фарове, пристанища и други, които изискват дълбока и дълготрайна система за защита от постоянно излагане на вода, соли и други замърсявания. В ролята си на импрегнационен агент, който прониква в дълбочина, той намалява и забавя повредите, причинени от проникването на вода, размразяващи соли, газообразни замърсители, алкални и силикатни съединения, замръзване/размразяване и предпазва армировката от корозия. КЬОСТЕР Иперлан редуцира с 92,5% водопоглъщането при стандартен бетон и понижава с 90% водопоглъщането след потапяне в алкален разтвор.

Материалът не е токсичен и е безопасен за човешкото здраве. Устойчив е на UV-радиация и е щадящ за околната среда. Полага се ръчно или машинно в разход 500-600 г/м2.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини