ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 2, 2018

Концепцията за устойчивост в Amiblu

Разговор с Ерик Албаре, Директор Продажби / Западна Европа – Квебек – Азия – Австралия, Група Amiblu

Концепцията за устойчивост в Amiblu

Г-н Албаре, концепцията за устойчивост е широко използвана в различни сфери и контекст. Какво означава тя за Вас и Amiblu?
Приоритет за всички дейности в Amiblu е постигането на устойчивост. Нашите тръби позволяват да се транспортира и достави вода на големи разстояния, като така се допринася за урбанизацията, да опази земеделието, да гарантира ефективността на индустрията и за изграждането в световен мащаб на необходимата в дългосрочен план инфраструктура.

Важно е да предлагаме продукти и услуги, които допринасят за устойчивото развитие във всички страни и области. Отвъд тази неоспорима цел, която се споделя от повечето, ако не и от всички индустрии, в Amiblu смятаме, че нашите дейности и операции трябва да включват високи и постоянно развиващи се усилия за устойчиво развитие. Накратко, общественият интерес трябва да бъде водещ през целия жизнен цикъл на нашите продукти, което е от съществено значение за нашите мисия и ценности.

Мисията на Amiblu е за по-бърз преход към устойчиви решения за водите в световен мащаб. Кои фактори разглеждате в този подход?
Всички. Опазването на ресурсите, околната среда и социалното благополучие са ключови компоненти от целите на Amiblu. В допълнение, нивото на устойчивост на Amiblu се дефинира от високите стандарти, които ние активно ще насърчаваме и поддържаме.

Да поговорим за околната среда. Как постигате екологична устойчивост в Amiblu?
Стъклопластовите (GRP) тръби на Amiblu разширяват концепцията за устойчивост по отношение на производството и транспорта. Това е изключително важно при сравнение с традиционните материали за тръбопроводни системи, както и спрямо по-скорошни решения. GRP тръбите са с малък въглероден отпечатък в производството, ниски транспорти разходи благодарение на своето леко тегло, бърза инсталация и ефективно изпълнение.

Нашите тръби се справят лесно с всички предизвикателства, свързани с инсталацията и експлоатацията, като почви, трафик и съответно надлъжно натоварване, абразия, корозия, вътрешно и външно налягане. Отличната водоплътност на муфите спомага за запазване на ресурсите и целостта на потока. Освен това тръбите спомагат за предпазване на целостта на мрежите и ефективността на потока, благодарение на своите характеристики като устойчивост на корозия, абразия, влияние на времето, както и отлични хидравлични свойства. Всичко това помага за поддържане на стабилна среда в дългосрочен план.

Какво ще кажете за икономическата страна на въпроса?
Amiblu осигурява икономически ефективни решения за всички страни, участващи в проекта. Проектантите могат да се възползват от възможностите на нашата гъвкава система за диагонално рязане, която позволява постигане на по-високи ъглови отклонения. По този начин може да бъде постигната оптимална траектория без да налага използването на колена, което от своя страна спестява разходи.

Изпълнителите са доволни от ниското тегло на тръбите, тяхното бързо и лесно свързване, способността им да се приспособят към малки отклонения, както и безпроблемната инсталация при безизкопни технологии (рилайнинг и микротунелиране). Разходите за монтаж в сравнение с други решения са в полза на тръбите на Amiblu и позволяват балансиране на цената спрямо тази на по-евтини тръби от различни материали. Операторите и крайните потребители получават експлоатационен живот на продукта от над 150 години, минимален разход на ресурси, максимална мощност при водноелектрическите централи и ниски разходи по поддръжка, благодарение и на свойствата за самопочистване. Общият разход през целия жизнения цикъл на висококачествените GRP тръбопроводните системи е сред най-ниските, ако не и най-ниският разход в момента и тази тенденция ще се потвърждава с времето.