ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 3, 2018

Рехабилитация на тунел Витиня с участие на НМТ Трейдинг

Рехабилитация на тунел Витиня с участие на НМТ Трейдинг

При реконструкцията на осветлението на дясна тръба на тунел Витиня е изготвено задание за проектиране на осветлението, с оглед покриване на изискванията за очакван трафик през следващите 15-20 години. В момента трафикът е поне двукратно под очакваните стойности, което прави разработката изключително актуална – чрез реализирания алгоритъм за управление на осветлението по технология CLO и избраните устройства се осигурява двукратно намаляване на разхода за осветление спрямо класическото управление. В случай, че в управляващата система текущо постъпват данни за интензивност на трафика, ефектът ще бъде още по-голям. Другото голямо предимство на реализираната система е осигуряване на равномерното износване на осветителите, съответно удължаването на живота им. За целите на проекта фирма НМТ Трейдинг е доставила LED осветителни тела. Тези осветителни тела дават възможност за лесен и бърз монтаж, както и ниско експлоатационно електропотребление при цени съизмерими със смятани доскоро икономични натриеви лампи. Икономията се дължи, както на по-ниската потребяема мощност, така и на факта, че са снабдени с димиращи драйвери. Именно тези драйвери дават възможност да се внедри интелигентно управление на осветителните тела, като чрез допълнително монтирани датчици, хардуеър и софтуеър автоматично (в т. ч. и дистанционно) да се регулира силата на светлинния поток в зависимост от осветеността на пътя преди и след тунела. Така се създава максимален комфорт на водачите през цялото денонощие, а и се намалява електропотреблението в тъмните.

Дежурното и адаптационното осветление се състоят от осветители със светлодиодни модули по 50W – осветителите за дежурно осветление - от три модула, а тези за адаптационното – от 7 модула. Първите се захранват от 150 ватов драйвер с регулируем константен ток с максимален пад на напрежение върху групите светлодиоди 42 VDC , а вторите - с два драйвера, съответно за 3 и 4 светлодиодни модула при същия допустим пад на напрежение. Регулирането на тока през светлодиодните модули (съответно потока) се извършва по управляваща линия, достигаща до всеки осветител - екраниран двужилен кабел 2х1.5mm2 с 10V PWM или 10-1VDC от управляващата системи

Ремонтът на предпорталното осветление включва смяна на осветителите и захранващите линии. Налични са 4 централно разположени стълба с височина 14m, към които с изнесени към платното рогатки 3.5m се монтират 8 седеммодулни LED осветителя 360W с димируеми драйвери 240+150 W. Управлението на предпорталното осветление е по астрономически календар, заложен в управляващия контролер, и от фотореле, дублиращо управлението му в облачно време. Димирането на осветителите ще бъде с отклонение от управляващата линия за дежурното осветление (100% от стъмняване до 22 ч., 50% от 22 ч. до разсъмване). Тъй като се управлява само на две нива, реализацията му може да се осъществи и чрез включване и изключване на подходящ резистор в края на управляващата линия – 8 осветителя с 16 драйвера, включени към резистор 3125 ома ще работят на 50% от потока си (0,1mA*16*3125 ohma=5000 mV); съответно при отворена верига или включен резистор над 6250 ома – на 100% от потока си (0,1mA*16*6250 ohma=10000 mV). Резисторите могат да се заменят с потенциометри, с които да се осъществи ръчен CLO – при нови осветители се работи на 70/35% (4375/1875 ohma) от потока и постепенно до 12-тата година се достига 100/50% (6250/3125 ohma).

Дежурното осветление е изпълнено шахматно – по двете скари при разстояние между осветителите 20m. Свързването им е същото като при адаптационното освтеление – по скарата до всеки осветител се закрепват 2 кутии – едната с екраниран управляващ кабел 2х1.5mm2 за димиране (10-5 VDC / 10V PWM ), втората кутия – за силовия кабел, осигуряващ захранване на групата осветители за дежурно осветление на този ред (5х10mm2, 230VAC). Осветителите от всеки ред се захранват през един от двата трафопоста. Токови кръгове за дневно, дежурно и предпортално осветление - с две линии 230VAC и с 10-1VDC/10V PWM за управление на потока от 100 до 10%

Управлението на дневното адаптационно осветление е по текущо ниво на адаптационната яркост L20_real в зоната на приближаване и конкретната интензивност на трафика I [МПС/ч.], при което осветителите осигуряват яркост на платното Lth = k(I)*L20_real. Стойностите на коефициента k(I) са по CEN CR 14380:2003 [4,5,6].

Прелисти броя

още в рубриката

Новини