ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 4, 2018

Бета Проинвест стартира собствена марка добавки за асфалт

Бета Проинвест стартира собствена марка добавки за асфалт

На 01.06.2018 г. изтече предходният период и окончателно влезе новият европейски Регламент по отношение на химическите продукти (REACH). Регламентът предвижда стриктно спазване на мерки и правила по отношение на използването на опасни химически вещества. Това в голяма степен засяга пътно-строителните фирми, които ще трябва да въведат специални процедури при съхранението и използването на такива продукти. Освен това се подлага на строг контрол рециклирането и изхвърлянето на празните опаковки на тези продукти. Неспазването на условията по Регламента води до риск от налагане на сериозни санкции на засегнатите компании.

Влизането на Регламента в сила беше повод фирма Бета Проинвест да обяви нова голяма стъпка в своето развитие. В навечерието на своята десета годишнина компанията започва поетапно да предлага широка гама от добавки за битум и асфалт със собствена търговска марка.

Още от своето създаване фирмата се специализира в този сегмент, като първоначално става представител на водещата италианска компания STAR ASPHALT. Съзнавайки, че преходният период до окончателното влизане на Регламента в сила е ограничен във времето, Бета Проинвест се насочва към добавки, които не са вредни и опасни за здравето на хората и околната среда. Само за броени години в продуктовата гама на Бета Проинвест се нареждат най-добрите добавки от най-добрите световни производители за асфалтовата индустрия. С тези продукти фирмата печели няколко златни медала от Международния технически панаир в Пловдив и се утвърждава като един от основните доставчици за пътно-строителните фирми в България. Сред тях са полимер-оцветителят за асфалт на холандската компания VENTRACO CHEMIE, единствената дотогава силиконова добавка за адхезия, която не е класифицирана като опасен химически продукт STARDOPE 580 на STAR ADPHALT, ниско-температурната добавка WARM-MIX, амидният модификатор за битум с повишена точка на омекване BIT-AMID и полимерът за производство на полимер-модифицирана емулсия SBR на химическия гигант BASF. Не на последно място, целулозните фибри INNOCELL на германската компания RUTHMANN се използваха за сплит-мастик асфалта на магистралите Хемус, Тракия, Струма и Марица.

В резултат на успешното сътрудничество с водещите световни производители и доказаната коректност, Бета Проинвест придобива правото да предлага продукти на тези компании под собствена търговска марка. Това позволява на компанията да предлага още по-конкурентни цени, тъй като по този начин се спестяват част от разходите за регионалните търговски представителства. Освен това, производството на продукти със собствена търговска марка позволява да се преследват по-високи цели в политиката по отношение на качество и екологичност.

Във връзка с влизането в сила на Регламента за химическите продукти от БЕТА ПРОИНВЕСТ обявяват, че първият продукт със собствена марка на фирмата ще бъде полимерната адхезионна добавка BETA-FIX P. Изборът на този продукт не е случаен. Полимерната добавка за сцепление BETA-FIX P е именно такъв продукт, който не попада в категориите на Регламента за опасност и вредност по отношение на хора и околна среда, както и по отношение на специални правила за съхранение, използване и транспортиране. BETA-FIX P e тестван с фракции от различни кариери в България, както с обикновени, така и с полимер-модифицирани битуми в страната, и показва отлични резултати.

Другата собствена марка, която компанията започва да предлага на първия етап, са битумизираните целулозни фибри за сплит-мастик BETA-TOP. Листата от първите три собствени марки на Бета Проинвест се завършва от добавката BETA-WARM за производство и полагане на асфалт при по-ниски производствени температури (например при полагане на aсфалт в тунели), за полагане при по-ниски околни температури, както и при превоз на асфалт на далечни разстояния.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини