ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 4, 2018

Проекти за обновяване на градската инфраструктура в община Перник

Проекти за обновяване на градската инфраструктура в община Перник

д-р Вяра Церовска, Кмет на Община Перник

Община Перник работи активно по проекти за обновяване на градския облик и подобряване на условията за живот. В настоящия материал ще разгледаме някои от реализираните и стартирали инфраструктурни проекти.

Пернишкият ж.к. „Тева“ с обновен облик
Нов облик получи пернишкият ж.к. „Тева“. Лентата на благоустроения квартал беше прерязана от кмета на Общината д-р Вяра Церовска и зам. -министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова. Официалното събитие се проведе на реновираното междублоково пространство при бл. 100.

„Горда съм, че в деня на Европа и няколко дни преди събора на кв. „Тева“ можем да покажем това, което изградихме за по-малко от една година. Имаме желание Перник да се променя по този красив начин, да бъде приятно и да има място за всички възрасти – за спорт, за отдих, за туризъм, за разговор. Направили сме и видеонаблюдение, за да защитим по някакъв начин този обект. Смятам, че това е началото на промяната на „Тева“, квартал, който заслужаваше да бъде отворен, да бъде показан и нека пазим това, което сме изградили и да бъдем добри стопани“, сподели кметът Вяра Церовска.
Жителите на квартала бяха приветствани и от зам.-министър Николова, която посочи, че точно днес може да се види по какъв начин европейската солидарност допринася за по-добрия начин на живот.

„За мен проектите за градска среда винаги са били с особен фокус. В рамките на двете оперативни програми, които изпълняваме до 2020 година, сме одобрили един не малък ресурс. Над 800 млн. лв. са инвестирани в мерки, свързани с градската среда, подобряване на парковите пространства и изграждането на нови детски площадки и зелени площи. Аз мисля, че видимият ефект е ясен от това, което виждаме в момента“, заяви Деница Николова. Тя припомни , че МРРБ е фокусирал ресурс в Перник, който ще подобри качеството на живот в размер на над 24 млн. лв. Преди дни беше одобрен и проект за модернизиране на градския транспорт.
Обектът е част от проекта „Подобряване на градската среда в гр. Перник“, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с над 3,9 млн. лв. Освен благоустрояване на жилищния квартал, с инвестицията от МРРБ се изгражда „Парк на предизвикателствата в местността Войниковец“ и се реконструира мост над река Струма.

„Честита придобивка на най-младия квартал на Перник, който има едни от най-хубавите училища и детски градини, а сега ще бъде и с най-хубавата и нова детска площадка за отдих. Поздравления за кмета и организацията, която прави, и разбира се за възможностите, които дава на перничани да се чувстват в сигурна, хубава и удобна среда“. С тези думи се обърна областният управител Ирена Соколова.
В рамките на благоустрояването на кв. Тева са създадени нови зони за социални контакти и отдих, изградени са фитнес площадки на открито, спортни и детски площадки, алеи и тротоари. Направен е нов паркинг до 50 паркоместа. Всичко това е на стойност 1 211 825, 53 лв.

Реализирането на обекта дава възможност на жителите на кв. Тева и неговите гости да живеят, общуват и да се забавляват в модернизирана и привлекателна среда. Създадените условия за спорт и забавление вече оказват положително влияние върху децата и младежите. Подобрената достъпна среда улеснява достъпа на родители с малки деца, както и на хора в неравностойно положение, което спомага за тяхното социално включване. Озеленяването и засадените дръвчета и храсти промениха не само облика на градската среда, но и оказват положителен екологичен ефект.

Изграждат индустриална зона в кв. „Караманица”
Общински съвет Перник даде съгласието си за предприемане на действия за изграждане на индустриална зона на територията на кв. „Караманица“ в партньорство с „Национална компания индустриални зони“.

„Тази тема е свързана с предварителни разговори с министъра на икономиката Емил Караниколов, при срещите ми с кметовете на Бургас, Стара Загора, Горна Оряховица, Русе и Божурище. Това са местата, в които са изградени работещи индустриални зони. Имах разговори и с госпожа Антоанета Барес, която е директор на национална компания „Индустриални зони“, обясни кметът.
По думите на градоначалника, желанието й територия от 300 декара, която е в пернишкия кв. „Караманица“, да бъде развита и да бъде направена така, както са го направили другите общини. „Това е първата крачка, ще влезем в съдружие с индустриални зони в съотношение 50 на 50 процента. След това ще бъде изготвен проект, в който ще се види как ще бъде разпределена територията, съответно възможностите и очакванията на хората, които трябва да дойдат тук, за да имат своя бизнес в Перник. Общината е едно изключително удобно и комуникативно място, магистрала „Люлин“ даде допълнителна възможност. Инфраструктурата дава предпоставка за бърз транспорт до София, южната ни граница, Македония и Сърбия. Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. През 2020 година ще бъде приключена и реконструкцията на ж.п. линията София - Перник - Радомир. Тя ще бъде двойна, всичко което имаме като даденост трябва да бъде ангажирано, за да може Перник да се развива и да бъде по-привлекателно място за инвестиции и за развитие“, посочи кметът Вяра Церовска.

Нов тренировъчен мини комплекс по футбол
Нов тренировъчен мини комплекс по футбол ще бъде изграден в местността „Ладовица“ в пернишкия кв. „Изток“. Безвъзмездно право на строеж е дадено на Българския футболен съюз за срок от 20 години. Игрището ще е разположено на терен от 4 дка. „За изграждането на този комплекс бяха водени разговори с председателя на БФС Борислав Михайлов, който обеща да направи изграждане на тренировъчно игрище за футбол в Перник. Комплексът ще бъде съвременно съоръжение, каквито вече има в Пазарджик и в кв. „Надежда“ в столицата. Предвиждат се паркоместа, облагородява се целия терен, за да се ползва безплатно от спортуващите в град Перник“, сподели кметът Вяра Церовска.

Модернизация на градския транспорт
Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска над 9,5 млн.лв. на община Перник чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за модернизация на градския транспорт. Управляващият орган на ОПРР одобри инвестиционната програма на общината по приоритетна ос 1 на програмата за „Интегриран градски транспорт на град Перник”. Общият размер на проекта е 9 524 495,00 лв., от които стойността на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя от европейската програмата е 6 556 680,00 лв.

Целта на проекта за интегриран градски транспорт е подобряване на жизнените и екологични условия в града, създаване на по-ефективен, бърз и екологичен градски транспорт с по-малко потребление на енергия, намаляване на отрицателното влияние върху околната среда чрез поддържане на градска транспортна система от екологични превозни средства.

В рамките на проекта се предвижда закупуване на 15 броя нови автобуса с двигатели на природен газ, както и проектиране и изграждане на нова газозарядна станция в бившето тролейбусно депо и ремонт на сградите в депото, въвеждане на електронни информационни табла на спирките на обществения градски транспорт, система за контрол на обществения транспорт и електронна система за таксуване на пътниците.

Реализацията на проекта ще доведе до подобряване качеството на транспортното обслужване в гр. Перник, по-добър комфорт на пътниците, осигуряване на социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини