ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 5, 2018

Проекти за градска среда в Габрово и Севлиево

Проекти за градска среда в Габрово и Севлиево

В Габрово и Севлиево бяха открити обекти, финансирани с над 15 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В областния център завърши изпълнението на проекта за обновяване на градска среда, включващ парк Колелото, Шиваров мост и част от Източната градска улица. В Севлиево с инвестицията по проект на общината 23 многофамилни жилищни сгради вече са обновени и са с повишена енергийна ефективност.

По проекта за обновяване на градската среда в Габрово са обновени асфалтови и пешеходни настилки, монтирани са парково оборудване, включително стойки за велосипеди, и паркинг елементи, изградени са нови детски площадки, система за видеонаблюдение и подпорни стени. Подменено е уличното осветление и са озеленени прилежащите зелени пространства. Изграден е сух фонтан, а в тунела на Източната градска улица е подменена асфалтовата настилка и е монтирано осветление. Общо 318 семейства в Севлиево живеят в обновените сгради с повишена енергийна ефективност. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която заедно с кмета на града д-р Иван Иванов участва в церемонията за успешното завършване на проекта, посочи, че за първи път се откриват едновременно толкова много обновени по Оперативна програма „Региони в растеж“ сгради. Тази програма е с основен фокус върху хората, тя е изключително важна, защото тези проекти водят до намаляване на разходите за енергия, подобряват качеството на живот и околната среда от спестените вредни емисии. 23-те многофамилни сгради ще пестят по 3 млн. киловатчаса енергия, а обновените домове ви карат да се чувствате по-добре в средата, допринасят и за намаляване на разходите за ремонт и поддръжка, каза още Николова.

За повишаване на енергийната ефективност на обновените 23 жилищни сгради в Севлиево външните стени, покриви и подове са топлинно изолирани, подменени са дограма и осветителни тела с енегроспестяващи и е изградена мълниезащитна инсталация.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини