ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 5, 2018

Фирма Евротех представя система за удължаване живота на помпите в ПСОВ

Фирма Евротех представя система за удължаване живота на помпите в ПСОВ

На тазгодишното изложение IFAT в Мюнхен производителят на ексцентрик-винтови и лобови помпи – NETZSCH, демонстрира новата си разработка xLC® - система за регулиране на статора, позволяваща удължаване 3-пъти живота на статора в своите ексцентрик-винтови помпи NEMO®.

xLC® системата е разработена специално за NEТZSCH помпите за транспортиране на утайки и отпадъчни води в ПСОВ, където износването e високо, споделиха от ЕВРОТЕХ - ексклузивен дистрибутор на завода-производител. Тя се комбинира с iFD-Stator® 2.0 и дава възможност за адаптиране на кухините между ротор-статор в една ексцентрик-винтова помпа, като позволява на оператора да регулира кухината и по този начин да увеличи времето за работа на помпата от 8 000 до 24 000 работни часа преди да стане необходимо смяна на статора. Функционирането на системата xLC® се комбинира с доказаната технология на iFD-Stator® 2.0. IFD-Stator® е двойна система, в която алуминиевият корпус и еластомерът са отделни части. Корпусът е разделен на две части и еластомерният статор лесно може да бъде свален. Това предимство дава възможност в бъдеще да се подменя само еластомерът. Тъй като предварителното натоварване между еластомера и ротора се настройва само при затягане на шпилките на статора, еластомерната част може лесно да се натисне върху ротора. Само чрез аксиално компресиране по време на сглобяването на помпата той получава оптималните размери за работа. Устройството xLC® се вписва в яката на еластомерната част, което му позволява да бъде издърпано или натиснато. Чрез аксиално компресиране на статорния еластомер е възможно да се компенсира износването в системата ротор-статор и да се възстанови неговата ефективност.

Как работи: Ако се наложи промяна на статора, поради загуба на производителност на помпата, регулирайте системата само с 2 регулиращи гайки и по този начин еластомерният статор се компресира в алуминиевия корпус, още веднъж изграждайки надеждна линия за запечатване с ротора. Скалата със седем определени точки на спиране улеснява стъпаловидното регулиране на статора и същевременно показва оставащия потенциал, докато статорът не се подмени.

xLC® системата в комбинация с новата конструкция FSIP®помпи дава огромно предимство на операторите в една пречиствателна станция за отпадъчни води, като удължава живота на помпите, улеснява монтаж/демонтаж на частите и съкращава трикратно разходите, допълниха от ЕВРОТЕХ. FSIP®помпите на NETZSCH са модулна технология - Full service in place /пълен сервиз на място/, при която можете напълно да обслужвате NEMO® ексцентър-винтовата помпа без да я разкачвате от тръбната разводка, имате по-лесен достъп до всички ротиращи части, няма необходимост от специални инструменти – и всичко това при съкратено наполовина време. FSIP® технологията е насочена към по-големите типоразмери помпи, при които монтaжът и демонтажът са по-трудоемки. Разработени са три модула, за да можете постепенно и по всяко време да преминете от базовият модел към по–висок клас помпа: Стъпка 1: FSIP.ready – е базовият модел BY/SY, но включва променен корпус с ревизионен отвор за удобен достъп до всички въртящи се части. Стъпка 2: FSIP.advanced - Oсвен характеристиките на базовия модел, при този модул е променена куплираща щанга, която се разделя на две и позволява вертикално изваждане на работната двойка статор-ротор. Стъпка 3: FSIP.Pro- това е най-високият клас помпа, който комбинира предишните два варианта и се допълва с механично уплътнение тип CARTRIDGE и шарнир в ротора тип CARTRIDGE за пълната подмяна на всички въртящи се части. Това позволява пълното обслужване на всички части в помпата, без тя да се разкача от тръбопровода и без демонтирането на двигателя.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини