ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 6, 2018

Строителни проекти за подобряване на градската среда в Стара Загора

Строителни проекти за подобряване на градската среда в Стара Загора

Община Стара Загора изпълнява мащабна строителна дейност за подобряване на градската среда, образователната и транспортната инфраструктура за над 60 млн. лв. Основен източник на финансиране са Оперативна програма „Региони в растеж“, държавният бюджет и собствени средства.

Премиерът Бойко Борисов, придружен от зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, областния управител Гергана Микова, кмета Живко Тодоров, народните представители Радостин Танев и Борис Кърчев, зам.-кметовете Красимира Чахова и Янчо Калоянов и общински съветници, посети надлеза по бул. Патриарх Евтимий, над ж.п. линията, който се разширява и обновява със средства в размер на 14 млн.727 хил.лв. по ОП „Региони в растеж“, по фаза 2 на проект „Модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт“. Изгражда се допълнителна - четвърта лента за движение на автомобилите и се повдига височината на самия надлез. Паралелно се извършва надграждане на мерките, реализирани за подобряване на градския транспорт, чрез внедряване на система за управление на трафика и електронна продажба на билети.

Премиерът посети и площада пред общината, който заедно с пешеходната зона се реконструира със средства по проект „Градска среда“ на ОП Региони в растеж“, в размер на 8,7 млн.лв. Реконструираната площ от бул. Цар Симеон Велики е 800 метра, в отсечката между бул. Патриарх Евтимий и ул. Хаджи Димитър Асенов, както и около 200 метра участък около ресторант Верея. Важна част от реконструкцията заема цялостната промяна на площадното пространство пред сградата на общината. Проектът трябва да приключи до края на годината.

Премиерът посети и парк „Митрополит Методий Кусев”, който се реконструира и обновява със средства по ОП „Региони в растеж“ в размер на 7 млн.лева. Общата му площ е 3200 дка, а срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Строителите информираха, че са готови на 80% с ремонтните дейности. Довършват се каменните настилки и се подготвя озеленяването. Ще бъдат подменени около 2000 дървета, като се добавят нови видове към съществуващите в момента 180, обновяват се детските площадки и фонтаните, съобщиха още от фирмата-строител. Възстановяват се и се реконструират входното пространство около фонтана „Жабките”, настилките по централната алея, малкото „Аязмо“, Алековия кът, пространството около параклиса и перголата с розите.

Община Стара Загора работи по разширяването на парк „Артилерийски“ с нови 41 дка, както и продължението на ул. Христо Ботев. Прогнозната стойност на проекта е 4 933 917 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение – 4 месеца.

Изгражда се и нова индустриална зона „Загоре“ в източната част на града. Проектът се реализира в партньорство с държавата. Собствеността в акционерното дружество е разпределена 50:50. Общината участва с апортна вноска - терен от 115 дка в кв. „Зора“, в близост до магазин Метро, на стойност около 5 млн. лв. Индустриалната зона ще предлага на инвеститорите напълно изградена инфраструктура.

Започва реконструкция на кв. Самара- 1, където ще бъде ремонтирана инфраструктурата, ВиК, пътните настилки и детските площадки. Осигурени са 2 млн.лв. по ПУДООС за целта, съобщи кметът Живко Тодоров, по време на визитата. „В Стара Загора са санирани над 80 жилищни блока. Догодина ще се реконструира и летният театър. Досега в новата история на града никога не са се извършвали толкова мащабни строителни дейности. Те създават временно неудобство, но се надявам до ноември да завършим обектите.“

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че е пусната процедура за обществена поръчка за изграждането на 69 социални жилища в сградата на бившата Метрология, на ул. Мусала 26. Стойността на проекта е 3,2 млн. лева, а идеята е потенциалните потребители да се ангажират с повишаване на квалификацията си, предприемане мерки за социално включване и участие в пазара на труда.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама