ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 6, 2018

НКЖИ инвестира в съвременни автоматични прелезни устройства

НКЖИ инвестира в съвременни автоматични прелезни устройства

16 млн. лв. за 4 години инвестира НКЖИ в съвременни автоматични прелезни устройства. Новите прелезни устройства са автоматизирани, като за разлика от ръчните бариери (спускани и вдигани от прелезопазач), те се задействат автоматично от преминаването на влака. Всички нови прелезни устройства са съоръжени с допълнителна трета бяла бавно мигаща светлина, която индикира, че устройството не е повредено и безопасно може да се премине. За контрол и превенция допълнително се монтират камери. От всички железопътни прелези - 757 на брой, 519 са съоръжени с автоматични устройства, осигуряващи безопасно преминаване на влак през прелеза. На 306 устройства са инсталирани шосейни светофари с трета бяла бавно мигаща светлина.

За периода 2018-2020 г. отново са предвидени 8 000 000 лв. за съоръжаване на 22 прелеза с нови автоматични прелезни устройства. По повод 10-тото издание на Международния ден за безопасно преминаване на железопътните прелези, на прелеза при с. Бели извор, Враца, беше изложен автомобил, претърпял злополука при неправилно преминаване през железопътен прелез. Само през 2017 г. в НКЖИ са регистрирани 273 случая на повредени бариери вследствие на сблъсък с МПС или вандалски действия, като 73 от тях са се случили на този прелез. От началото на 2018 г. умишлените повреди на бариерните греди при с. Бели извор са 23.

Статистиката на НКЖИ сочи, че само за последните 3 години (2015, 2016, 2017 г.), при инциденти на прелези са ранени 25 души, а загиналите са 11. До 1 юни 2018 г. инцидентите на прелези са 13, с 6 ранени и 2-ма загинали.

„Апелирам всички водачи на моторни превозни средства – пазете своя живот и живота на своите близки. Няма опасни прелези, има неразумно преминаване през тях“ призова генералният директор на ДП НКЖИ инж. Красимир Папукчийски по повод Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини