ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 6, 2018

Армонасипна конструкция от ВИ ДЖИ ЕФ за новия участък на автомагистрала Хемус

Армонасипна конструкция от ВИ ДЖИ ЕФ за новия участък на автомагистрала Хемус

ВИ ДЖИ ЕФ съдейства за изготвянето на техническото решение, достави материалите и изпълни първата армонасипна конструкция на новостроящия се участък от АМ Хемус до гр. Ябланица. Прилагането на комплексната система, с която е изградена подпорната конструкция, дава възможност за оптимално редуциране обема на изкопно-насипните работи, което води до икономически ползи и съкращаване на сроковете за изпълнение.

Техническото решение предвиди изграждането на конструкция тип армиран насип чрез продукти от двойно усукана хексагонална телена мрежа с антикорозионно покритие. Укрепващото съоръжение се състои от две части. Основите са изпълнени с модули с вертикално каменно лице и са с височина 1 m. Втората зона е висока 8 m и се състои от фабрични модулни системи с наклонено на 70° лице, зад което е положена синтетична рогозка и 30 cm хумусна почва, благоприятстващи за развитието на растителност. Модулите притежават армиращи опашки, които имат за цел поемането на експлоатационните и други въздействия и за редуцирането на деформациите. С цел оптимизиране на решението модулните елементи са дублирани с армиращи високоякостни геомрежи в дълбочина. В строящия се участък от магистралния път е предвидено конструирането на армонасипи с различни сложност, дължини, достигащи над 300 m, височини – над 25 m. Подпорните конструкции от геосинтетични материали намират все по-широко приложение както в световен мащаб, така и в България, поради отличните си якостни, деформационни, химични и биологични характеристики, което дава своето екологично отражение върху околната среда.

ВИ ДЖИ ЕФ притежава дългогодишен опит и капацитет в даването и реализирането на ефективни и комплексни решения с армонасипни конструкции.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини