ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 7, 2018

Връчиха наградите на общините лауреати в конкурса ЕКООБЩИНА за тази година

Връчиха наградите на общините лауреати в конкурса ЕКООБЩИНА за тази година

На 11 октомври, на официална церемония във Френския институт в София, бяха наградени общините лауреати в третото издание на конкурс ЕКООБЩИНА. Инициативата се организира от Френското посолство в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие. Конкурсът ЕКООБЩИНА се осъщестява под патронажа на Президента на Република България.

Домакин на събитието бе Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости бяха Атанаска Николова, зам.- министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Двете министерства са основни партньори на инициативата.

В своето приветствие Н. Пр. Ерик Льобедел отправи благодарност към министрите за ползотворното сътрудничество и подкрепа, както и към всички участници в конкурса.

В конкурса взеха участие 32 общини, които подадоха 35 кандидатури в петте категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност” и нововъведената категория през 2018 година – „Устойчиво управление на публичните пространства“.

Победителите в ЕКООБЩИНА 2018 са: Категория „Устойчиво управление на водите“ - Община Етрополе – победител в категорията с население над 10 000 екв. Жители. Категория „Устойчиво управление на отпадъците“ - Община Павликени – победител в категорията с население под 40 000 жители. Община Пловдив – победител в категорията с население над 40 000 жители. Категория „Енергийна ефективност на сградите“ - Община Кнежа – победител в категорията с население под 40 000 жители. Община Добрич – победител в категорията с население над 40 000 жители. Категория „Устойчиво управление на публичните пространства“ - Община Чипровци – победител в категорията с население под 40 000 жители. Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 жители.

През 2018 година организаторите на конкурса създадоха още една нова категория, ориентирана към гражданите и местните НПО, наречена „Спорт и гражданско общество“. Тя отбеляза изключителен успех, като подадените проекти в нея бяха над 120. Победителите в нея са: Организация „Ruse Go – безплатен спорт на открито в Русе“, с проект „Игри и спорт за цялото семейство“ и СНЦ „Черно море ултра“, с проект „Туристически маршрут Черно море“. Кметовете на общините лауреати бяха наградени от официалните гости на събитието, както и от представители на корпоративните партньори на ЕКООБЩИНА 2018. Те получиха специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, съфинансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, чрез оперативните програми Околна среда и Региони в растеж.

„За мен е изключително удоволствие да участвам в церемонията по връчване на наградите Екообщина за трета поредна година,“ каза зам.-министър Атанаска Николова в речта си по време на церемонията. Тя изрази благодарности към Н. Пр. Ерик Льобедел и към организаторите за това, че продължават да надграждат прекрасната инициатива, към всички партньори, които подкрепят нейната реализация и към всички общини, които изпълват конкурса със смисъл и съдържание. „За мен наистина е огромно удоволствие и чест, вече за трета поредна година МРРБ да стимулира общините и местната власт с подкрепата си не само с финансиране на проекта, но и с това да отчитаме резултатите и да намираме видимите ефекти от тях. Радвам се че отново с подкрепата на Френското посолство се организира именно такъв конкурс, който отличава най-добрите от вас – тези, които неуморно се трудят в ежедневните си дейности, фокусирани най-вече върху резултатите, видими за обществото“, каза зам.-министър Деница Николова.

И тази година Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, Веолия България, Рено Нисан България и Регионалният фонд за градско развитие бяха основни спонсори на конкурса. Конкурсът ЕКООБЩИНА ще се проведе и през 2019 година. Организаторите предвиждат въвеждането на още една нова категория, ориентирана към гражданското общество в България.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама