ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIII, брой 1, 2019

Технологията GlasGrid на Adfors за армиране на асфалтови настилки

Технологията GlasGrid на Adfors за армиране на асфалтови настилки

В Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) се проведе GlasGrid Academy - презентация за иновативната технология GlasGrid за армиране на асфалтови настилки. GlasGrid е продукт на Adfors – компания от групата на Saint-Gobain. Adfors е на пазара от 2011 г. и предлага решения, базирани на пълната гама текстилни технологии, с използване на нишки от фибростъкло, синтетични влакна и естествени влакна.

Представител за България на Adfors e компанията Юроком 2000. По време на презентацията инж. Милан Захалка, продуктов мениджър на Adfors за Европа, представи технологията GlasGrid и възможностите за приложение в пътната инфраструктура.

Интензитетът на трафика се увеличава с годините, което води до по-бързо стареене и умора на материала и поява на пукнатини в асфалта. GlasGrid е решението, което помага за запазване устойчивостта на настилката и удължава живота є с до 300%.

Продуктовата гама на GlasGrid включва няколко разновидности на мрежите, в зависимост от предназначението и функциите им – за армиране на настилката, за разпределение на усилията и като бариера срещу проникването на влага. Конфигурацията на мрежата включва нишки от фибростъкло, покрити с еластомерен полимер. Всяка от нишките притежава висока якост на опън (50kN, 100 kN и 200 kN), както и висок модул на еластичност при минимално удължение. Всичко това прави стъклофибърните нишки по-ефикасни от другите алтернативи на пазара. Полимерното покритие допълнително подобрява сцеплението с асфалта. GlasGrid е ефективен във всички климатични и географски райони, като се представя еднакво добре в пустинни условия и в арктически региони.

GlasGrid намира приложение в рехабилитацията на пътища, писти на летища и мостове. Продуктът може да се полага по цялата площ или в локални участъци при по-малки ремонти. Мрежата има самозалепваща задна част, което улеснява монтажа й. GlasGrid е ефективна технолгогия, която удължъва живота на настилката и спестява от бъдещи разходи при поддръжка на пътя.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама