ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIII, брой 2, 2019

Нови модели минибагери Cat®

Нови модели минибагери Cat®

Петте нови модела от гамата хидравлични минибагери Cat®, проектирани и произведени от Caterpillar, са предназначени да предоставят на потребителите максимална производителност, универсалност, безопасност, удобство на оператора и ценова достъпност в най-компактните възможни размери за машини от клас от 1 до 2 тона. Резултатът от този ориентиран към потребителя инженерен подход е, че новите модели са оборудвани стандартно за първи път в сектора с функции като управление чрез джойстик (Stick Steer), повдигащ се покрив или кабина, както и с нови функции, налични като допълнително оборудване, включително климатична система и разширяваща се ходова част за цялата гама.

Новата гама модели предоставя на потребителите богати възможности за конфигуриране на характеристиките и функциите на машините за конкретните приложения: 301.5 (клас 1,5 тона, стандартен радиус на въртене на купола, с покрив); 301.6 (клас 1,5 тона, стандартен радиус на въртене на купола, с кабина); 301.7 CR (клас 1,7 тона, компактен радиус на въртене на купола, с покрив); 301.8 (клас 1,8 тона, стандартен радиус на въртене на купола, с покрив или кабина); 302 CR (клас 2,0 тона, компактен радиус на въртене на купола, с покрив или кабина).

Минималните работни тегла на новите модели са в диапазона 1575-2045 kg, като теглата се увеличават до 1760-2200 kg в зависимост от специфичната конфигурация на машината. Дълбочината на копаене е 2340 или 2370 mm в зависимост от модела, а при конфигуриране с наличния дълъг носач дълбочината на копаене достига до 2540 или 2570 mm. Ходовите части с гумени вериги са включени в стандартното оборудване, а като опция за всички модели се предлагат и стоманени вериги.

Всички нови модели са оборудвани с трицилиндровия дизелов двигател Cat C1.1 с полезна мощност 14,3 kW (19,2 hp), който се предлага в конфигурации, отговарящи на стандартите на ЕС за емисии EU Stage V, както и на изискванията в държави с не толкова строги регулации. С1.1 се отличава с висока енергонаситеност и осигурява постоянна производителност в широк диапазон на работните обороти. Горивната ефективност е подобрена чрез системите за управление на работата на празен ход и за автоматично изключване.

Новите минибагери от следващо поколение използват ефективна и икономична товарочувствителна хидравлична система с електронно управлявана бутална помпа с променлив работен обем с дебит до 66 L/min (17,4 gpm).

Всички модели се предлагат и с разширяваща се ходова част, която може да се стеснява, за да позволи на новите машини достъп до работни площадки през ограничени пространства, след което се разширява, за да осигури стабилна работна платформа.

Основните елементи на минибагерите от следващо поколение – горни и долни рами, ролкови тележки, стрели и носачи – следват конструкцията на съответните елементи в по-тежките багери Cat и са проектирани за дълготрайна издръжливост.

Конструкцията на новите модели поставя акцент върху комфорта, удобствата и безопасността на оператора. Кабината, стандартно оборудване за 301.6 и опция за 301.8 и 302 CR, е изолирана и херметизирана, за да ограничи проникването на прах, и е оборудвана със система за контрол на средата в кабината (със или без климатик). Предното стъкло се плъзга нагоре и се съхранява удобно над главата, а широките остъклени зони отстрани и отзад на кабината, както и прозрачният таван, осигуряват панорамна видимост. Системата за сигурност на машината е част от стандартното оборудване и се предлага под формата на ключ с парола или старт бутон с дистанционно управление. LCD дисплеят от следващо поколение предоставя лесна за четене информация за машината и е оборудван с джойстик за лесна и ергономична работа на оператора. Уникална за новите модели от следващо поколение е включената в стандартното оборудване система за управление Stick Steer, която позволява на оператора да превключва (чрез натискане на бутон) между конвенционалното управление с лостове/педали и удобното управление чрез джойстик. Автоматичната двустепенна трансмисия е част от стандартното оборудване, както и темпоматът, който допълнително улеснява придвижването на машината.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини