ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 4, 2019

Десет години висококачествени паважни елементи от Софурбан

Разговор с инж. Георги Манолков, управител на Софурбан

Десет години висококачествени паважни елементи от Софурбан

Г-н Манолков, 10 години Софурбан. Честито! Как бихте описали изминалото време?
Благодаря сърдечно за вниманието. Да, юли месец се навършват 10 години от откриването на завода ни. Един юбилей с голямо удовлетворение за нас, че в тези трудни времена за бизнеса в България успяхме да наложим паважните изделия на Софурбан като еталон за качество. Началото бе през тежката финансово 2009 г. Тогава с моите съдружници - Йован Грков, собственик на завод за мозаечни плочи в Македония, и Ганчо Додунеков, дългогодишен бизнес партньор, поехме риска на значителната инвестиция и открихме завод Софурбан в гр. Перник за производство на вибропресовани бетонови паважни елементи. От тогава до днес с непрестанните усилия на целия ни екип се превърнахме от нов прохождащ производител в лидер на пазара в страната.

Как се променихте и израснахте през тези години?
От самото начало си поставихме за цел бъдещите ни продукти да са с най-високо качество. За целта закупихме от германските ни партньори OMAG комплексна напълно автоматизирана и роботизирана производствена линия с уникалната за България 1000 тонна вибропреса. Постепенно през годините се дооборудвахме с нова техника и се разраствахме. Този процес тече и в момента. До края на лятото ще имаме нова сушилня и опаковаща инсталация. Притежаваме и уникално за България оборудване за производство на дробеструени настилки - сухия аналог на мития бетон, при който няма рискове за якостите в горния слой на изделията. Днес Софурбан произвежда всички видове търсени типоразмери тротоарни плочи, паважи и бордюри в разнообразие на обработки и цветове.

Споделете как се развива реализацията на дейността на Софурбан?
Високото качество, коректността, постоянното усъвършенстване и конкурентните цени ни наложиха на пазара като лидер в този вид производство и желан партньор. Софурбан работи успешно с всички големи строителни компании в България, както в инфраструктурата, така и във високото строителство, с утвърдените фирми за качествено полагане на настилки и с непрестанно растящия контингент от частни клиенти. Много инвеститори и архитектурни бюра се обръщат към нас за реализация на съвместни проекти. Тук е мястото да благодарим горещо на всички наши партньори за полученото доверие през годините. Можем с гордост да споменем участието ни в множество проекти от местно и национално значение и забележете без нито една рекламация при изграждането на градски центрове, булеварди, улици и площади, паркове и градини, жилища и жилищни комплекси, търговски центрове, производствени и логистични бази, жп гари и спирки, инфраструктура към метрото на столицата, пътища и магистрали. Няма да ни стигне времето обаче да изброим дори най-значимите, а и всеки, който желае, винаги може да посети завода или сайта ни.

И един последен въпрос. Каква е цената на успеха на Софурбан?
Успехът се дължи основно на няколко ключови фактора. Първият, както вече споменах, е уникалното ни оборудване. Съществени са правилно проектираните рецепти с безкомпромисния подбор на най-добрите материали за производство и непрестанния контрол на качеството - вътрешнозаводски и в независими лицензирани строителни лаборатории. Стремежът ни към постоянно развитие и усъвършенстване е непрекъснат процес, свързан с много усилия и средства, но той се отплаща във времето. Последният фактор на успеха, но не и на последно място, е екипът на компанията. Това са млади, добре обучени инженери, оператори, специалисти, финансисти и ръководители, които вече години наред развиват успешно дейността ни. Всичко това е залог за опит, качество и професионализъм. Накрая, по повод юбилея, бих искал да пожелая лично и семейно здраве за нас и нашите партньори и още дълги години успешна съвместна дейност.