ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 5, 2019

Участваме в редица проекти за подобряване на водната инфраструктура на Варна

Разговор с Пенко Стоянов, управител на Нектон

Участваме в редица проекти за подобряване на водната инфраструктура на Варна

Г-н Стоянов, представете фирма Нектон.
Фирма Нектон успешно развива своята дейност вече 28 години. За това време успяхме да се наложим като фирма изпълняваща големи инфраструктурни обекти в гр. Варна и страната и модерно жилищно строителство. Проектираме, изграждаме и реконструираме: инфраструктурни и сградни ВиК системи, пречиствателни станции за отпадъчни и питейни води, помпени станции и жилищни сгради. В момента работим по изпълнението на ВиК инсталациите на редица нови модерни жилищни сгради във Варна, в рехабилитацията и подмяната на ВиК инфраструктурата на Порт Варна и Община Варна и в собствено жилищно строителство.

Разкажете повече за работата Ви по ВиК проекти и пречиствателни станции.
Във фирмата е обособен специализиран отдел за изпълнение на строително-монтажни работи по изграждане и ремонт на инфраструктурни ВиК системи. Нектон се утвърди като една от най-големите, специализирана във ВиК сектора във Варна частна организация. За тези години работа успяхме да изградим екип от специалисти, които дълбоко разбират проблемите на пречистването на водите, както чисто техническите, така и нормативните. Те успяват да се справят с предизвикателствата на една дейност, изискваща много висока компетентност в областта на автоматиката и IT и биотехнологиите, съвременните материали за изграждане на тръбопроводни инсталации, сложни помпени системи и машинна техника, изграждане на корпуси от инженерни пластмаси, композитни материали и специални бетони. Многобройните участия в специализирани изложения, обучения и презентации, изградиха добра представа в нас както за най-добрите световни практики в областта, така и за възможностите ни. Благодарение на огромния опит натрупан от нашите специалисти ние успяваме да предложим на пазара продукт, съответстващ на най-високите изисквания на Европейските и световни стандарти. Някои от най-интересните и значими за града и общността проекти, в които участвахме тази година, са: Реконструкцията на бул. Васил Левски; Подмяната на ВиК инсталациите от ул. Подвис до бул. Осми приморски полк; ВиК инсталацииите на комплекси: Варна Сити Парк – Юг, Академика, Каравела Грийн Парк, Фамилия и др.; Изградихме множество малки пречиствателни станции за битови отпадни води в гр. Варна в кв. Св. Никола, м. Траката, м. Боровец, кв. Галата, м. Ракитника, кв. Виница, с. Приселци, и др. Изпълняваме гаранционно и следганционно обслужване на монтирани от нас пречиствателни съоръжения.

Споделете с читателите за последния проект, по който сте работили или работите в момента.
Най-новият ни проект, с който можем да се похвалим, е строителството на нова, модерна жилищна сграда, в кв. Св. Никола, Варна. Сградата „ЕЛДИНА“ ще представлява луксозна жилищна сграда на три етажа, разположена в двор от 2 000 m2, състояща се от два входа с общо 15 апартамента. На партерен и първи жилищен етаж се предлагат двустайни и тристайни апартаменти със собствени вътрешни дворове. В момента стартират продажбите на апартаменти в строеж. Предлагаме различни схеми на плащане, според възможностите и желанията на клиента.

Какви са плановете и приоритетите Ви за бъдещо развитие?
Ще продължим работата си в двете основни направления - жилищно строителство и ВиК инфраструктурни мрежи. Ще наблегнем на обновяване на машинния парк, софтуера и най-важното - обучение и квалификационни курсове на личния състав от всички нива. Предизвикателствата, срещу които ще застанем на строителния пазар, изискват от всички нас висока подготвеност и овладяване на нови познания и умения, дори и от опитни инженери и техници. За тази цел планираме да кандидатстваме в някои Европрограми. Така ще можем по-пълно да оправдаем доверието на нашите клиенти.