ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2019

Решения за отводняване в градска среда

Решения за отводняване в градска среда

Водата от повърхността на улици, площади, градски алеи, пешеходни зони трябва да се оттича бързо и надеждно. Това изисква наличие на отводнителни улеи и канализационни шахти, покрити със защитни решетки и капаци, които да издържат на натоварването от трафика на различни транспортни средства и поток на пешеходци при масови мероприятия. Освен чисто техническите функции, които изпълняват, улеите и шахтите трябва да отговарят на изискванията на екстериорния дизайн по отношение на формата, цвета и типа на покриващите ги изделия.
В статията ще разкажем за линейните отводнителни системи, за нормативните изисквания, за материалите на линейните отводнителни канали, за видовете защитни решетки, за пластмасовите, чугунените, стоманените и медни защитни решетки, за канализационните капаци, за защитните решетки на тревни площи около дървета.


След дъжд или топене на сняг по улиците, в близост до сгради и магазини, паркинги и площади, по естествен път се събира голямо количество вода. Отводняването на дъждовни и снежнотопени води около сградите по улиците и пешеходните зони е задача, на която се обръща голямо внимание още от най-ранните времена. „Неконтролираната вода“ оказва вредно влияние върху бетонните фундаменти на сградите, като предизвиква оронване на външния бетонен слой отвътре. Освен това тя прави сутеренните помещения неизползваеми и значително усложнява използването на прилежащата територия. Очевидно е, че наличието на отводнителна система значително ще спести финансови ресурси за възстановяване и ремонт в бъдеще. С нея се осъществява навременно отвеждане на валежната атмосферна вода, с което се предпазват строителните конструкции на сградите от разрушаване, уличните платна, пешеходните зони и тревните площи от заливане. С все по-строгите строителни норми и изисквания към гражданското строителство, отводнителните системи са неразделна част от всеки нов строителен обект. Принципът на повърхностното отводняване е да се събере излишната вода от повърхността и да се отведе в специална линейна дъждовна канализация.

Линейни отводнителни системи
Сега проблемът с оттичането на води от дъжд и снеготопене се решава с помощта на линейни отводнителни системи. Те са предназначени за събиране на голямо количество вода от голяма площ. Отличават се с висока ефективност, надеждност и дълготрайност. Съвременното линейно отводняване е създадено въз основа на нови материали и технологии, които намаляват времето и финансовите разходи за строителните работи като цяло. В допълнение този тип дренаж не е сложен при полагането, в сравнение с други отводнителни системи. Това се дължи на факта, че линейното водоотвеждане се отнася до типа повърхностен дренаж, който автоматично премахва редица проблеми при полагането му. По-специално липсата на нужда от голям обем изкопни работи. Достатъчно е да се изравнят повърхностите и да се направят плоски наклони от двете страни на основната линия за оттичане, което значително намалява риска от пропадане на почвата.

Линейното водоотводняване е лесно за полагане, тъй като има просто устройство. Това е система от отводнителни канали - улеи, покрити с защитни решетки. Те обхващат цялата територия на даден район и играят роля на резервоари и тръбопроводи. Каналите се вграждат в земята, като се свързват с подземната дъждовна канализация. Както подсказва и името, повърхностните защитни решетки служат за предпазване от задръстване на улеите с различни дребни отпадъци пренасяни от потока на дъждовната вода по улиците-паднали листа, клони, пясък и др. При правилно изчисление и полагане линейната отводнителна система ще работи ефективно дори при рязко снеготопене и обилни дъждове. Важно е също да се отбележи, че линейното отводняване не ограничава свободното движение по територията, на която е разположено. Причината е, че отводнителните канали са покрити със защитни решетки. Последните могат да издържат тежки товари и да задържат едрите отпадъци пренасяни от водния поток на повърхността. Така се предпазва дъждовната канализация от запушване.

Цената на съставните компоненти за водоотвеждане и работата по неговото създаване е ниска. Но тези минимални разходи позволяват създаване на повърхностно дрениране, с което решават много проблеми с дъждовните и снежнотопените води, причиняващи много неудобства през пролетно-летния сезон. Материалната полза от експлоатацията на повърхностния дренаж се усеща през първите няколко години. Най-голям ефект се постига чрез комбинирането на повърхностното водоотвеждане с подземната дъждовна канализация.

Нормативни изисквания
Линейните отводнителни улеи трябва да отговарят на БДС EN 1433:2003-„Отводнителни канали за транспортни и пешеходни зони. Класификация, изисквания при проектиране и изпитване, маркировка и оценяване на съответствието“. Този стандарт определя изискванията за линейни отводнителни канали за събиране и отвеждане на повърхностни води, когато се монтират в зони за пешеходно и/или транспортно движение. Тези канали са определени в съответствие с препоръките на производителя или като тип „I“, които не изискват допълнителна опора, или като тип „М“, които изискват допълнителна опора за понасяне на вертикалните и хоризонталните натоварвания при експлоатация. Стандартът определя изискванията за решетките и покритията, вградени в линейните дренажни системи. Той се прилага за решетъчни, прорезни или бордюрни части със светъл отвор до 1000 mm. Стандартът определя и термините, класовете, изискванията при проектиране и изпитване, маркировката и управлението на качеството при отводнителни канали.

Материали на линейните отводнителни канали
Материалите, от които се изработват отводнителните улеи, са бетон, полимербетон и пластмаса. Основният критерий за избор на материала е предназначението на площадката, върху която е създадена система за повърхностно отводняване.

Много често улеите се изработват от бетон-метод за вибропресоване. Те са защитени със стоманени или чугунени решетки. Последните се закрепват към улеите със специални фиксатори. Основните предимства на бетоновите конструкции са тяхната висока якост и устойчивост на влага. Що се отнася до цената, те могат да бъдат изцяло отнесени в средната ценова категория.

Полимер-бетонните улеи със състав от различни минерални пълнители - кварцов или речен пясък, зърна от натрошен мрамор, и полиестерна или епоксидна смола, имат още по-голяма якост и дълготрайност в сравнение с бетона. Те са много устойчиви на статични и динамични въздействия. Тяхната повърхност е по-гладка и затова има по-добра пропускателна способност. Може би единственият значителен недостатък на този материал е, че той е доста скъп. Но всъщност по-високата цена се компенсирана от предимствата, изброени по-горе.

Пластмасовите улеи от полипропилен имат отлична пропускателна способност и са дълготрайни-10 години експлоатационен срок. Тяхното тегло е доста ниско, а монтажът им не е проблем. Важно предимство на пластмасовите улеи е тяхната ниска цена. В същото време те имат някои недостатъци, сред които на първо място е ниската механична якост. Повечето пластмасови улеи не са в състояние да издържат на натоварване, повече от 25t . В сравнение бетонните улеи, издържат натоварване около 90t.

Видове защитни решетки
Днес отводнителните улеи могат да бъдат разположени както на пътната настилка, така и на тротоарите, така че те се нуждаят от защита чрез специални решетки. Решетките с общо предназначение се изработват от пластмаса - полипропилен, поцинкована стомана, мед, неръждаема стомана, заварени стоманени конструкции с цинково покритие, чугун или чугун с цинково покритие. Експлоатационният срок на решетките от неръждаема стомана е повече от 20 години, на чугунените - 50 години, за поцинкованите продукти само 7-10 години. Изборът на цветове за готовите решетки е малък-стоманен, черен, сив и кафяв. Канализационните решетки се произвеждат чрез технологиите за щанцоване и леене.

За да се направи правилният избор, трябва да се имат предвид ширината на хидравличното сечение в милиметри, например DN 100, и следните класове на натоварване съгласно БДС EN 1433:2003 за гражданското строителство. Клас на натоварване А15 с капацитет 15kN/1,5t- изключително за пешеходни зони, велосипедни алеи и паркови площи. Клас на натоварване В125,с капацитет 125kN/12,5t-подходящ за тротоари, пешеходните зони, паркинги. Клас на натоварване С250, с капацитет 250kN/25t-подходящ за паркинги, бордюри, улици с пътно платно. За градските зони с интензивен трафик на камиони-бензиностанции, товарни терминали, индустриални зони, складове, се използват отводнителни решетки от клас D400-до 400kN/40t, и Е600-до 600kN/60t. Най-висок клас на натоварване е F900-до 900kN/90t. Целесъобразно е използването на защитни решетки от последния клас само на места с много голямо натоварване, като например летища. За каналите с нестандартни конструкции за градските промишлени зони се препоръчва използването на решетки от чугун. Те имат висока якост и според европейската класификация принадлежат към клас F900. Чугунените решетки се използват на местата, при които е важна комбинация от фактори, като якост и корозионна устойчивост, например в градските промишлени зони.

Пластмасови защитни решетки
За производството на пластмасови защитни решетки се използва удароустойчив полипропилен. Такава решетка не се поддава на корозия. Очевидни предимства са ниската цена и ниско тегло на продукта. Но крехкостта на пластмасата, т.е. ниската устойчивост на натоварване ограничава използването на решетката. Препоръчва се за монтаж на места с малки динамични натоварвания-А15N/1,5t, което е изключително пешеходна зона. Това оказва значителен ефект върху спецификата на тяхното приложение.

Пластмасовите защитни решетки имат следните допълнителни предимства. Дълъг експлоатационен срок и устойчивост на значителни температурни промени, както и на агресивни химически реактиви. Ниското тегло, прави техния монтаж лесен, без използване на допълнителни механизми и специални инструменти

Чугунени защитни решетки
Чугунените защитни решетки са универсално решение за дъждовната канализация. Те са задължителен елемент на затворената дренажна система. Основната им цел е да се предотврати навлизането на големи отпадъци в дъждовната канализация. Отводнителните канали с чугунени решетки се запушват много по-бавно, отколкото техните отворени аналози. Втората и не по-малко важна цел, е затварянето на отводнителните канали за безопасност на пешеходците и автомобилите. Пропускателна способност на решетката е от DN100 до DN500.

Изделията, които имат един и същ параметър, са напълно съвместими един с друг. При избора на отводнителни канали с решетки трябва да се има предвид, че за тях е необходимо да изберат изделия с еднаква пропускателна способност.

Въпреки факта, че отводнителните канали за повърхностни дъждовни води са произведени с дължина 1m, чугунените решетки са израбoтени с широчина 500mm. Това е така, защото, ако се изработи такава широка решетка, равна на дължината на отводнителния дъждовен канал, то тя ще е много крехка и няма да може да издържи на изискваното натоварване. Ако се вземе предвид товара, който може да бъде задържан от дренажните чугунени решетки, то те могат да издържат натоварване от клас C-максимум 25t до F-максимум 90t.


В зависимост от външния дизайн, чугунената решетката може да се изработи с оребрени или мрежести отвори. Трябва да се отбележи, че това по никакъв начин не засяга класа на устойчивост спрямо натоварването на изделието. Мрежестите решетки имат по-добра пропускливост, поради структурата на клетките. По-добре предпазват канала от навлизане в него на отпадъци и издържат на тежки товари.

Факт е, че чистият чугун има ниска корозионна устойчивост срещу водата. Необходимо е да се приложат допълнителни средства за защитата му от корозия преди неговата експлоатация. В тази ситуация има няколко решения. Първият вариант е полагане на цинковото покритие - поцинковане на изделието преди монтажа. Вторият е боядисване на чугунената решетка. Предимството на поцинковането е неговата по-голяма дълготрайност, но цената на такъв продукт е по-висока. В същото време техните боядисани аналози са по-евтини, но боята има много по-ниска устойчивост на изтриване. Поради това последните не се препоръчват за употреба в места, където има активно движение.

За фиксиране на полагането всички решетки от мрежест чугун са оборудвани с два или четири отвора. Такова закрепване е задължително на обществени места, където е възможно да бъдат демонтирани и откраднати, или в затворена зона, но с активно движение. Трябва да се отбележи, че цената за този тип изделия директно зависи от типоразмера на продукта, класа на натоварване и варианта за покритие.


Чугунените решетки са предназначени да предпазват системите за линейно отводняване, разположени в зони с повишено натоварване на земната повърхност. Към тези обекти е възможно да се отнесат улични платна с голям поток на тежкотоварни камиони, транспортни гаражи, паркинги на автомобили и камиони.

Предимствата на чугунените защитни решетки включват такива параметри, като повишена устойчивост на корозия след допълнителна защита, висока дълготрайност, високи якостни характеристики, рационално съотношение качество и цена, добра устойчивост на високи температури.

Стоманени защитни решетки
За да се създаде този тип изделия, се използва неръждаема стомана-AISI440 или поцинкована стомана. Предимството на първия материал са малкото повреди върху външната повърхност за целия експлоатационен срок. В същото време те се характеризират с относително висока цена. Поцинкованата стомана е по-икономичен вариант.

Специфичните характеристики на стоманените защитни решетки, са сравнително ниско тегло, лесен монтаж и липса на необходимост от специално оборудване, дълготрайност, при спазване на правилата за експлоатация, красив външен вид.

Медни защитни решетки
Медните защитни решетки обикновено се използват за декоративна украса или благоустрояване на територия. Те имат привлекателен златисто-розов цвят на повърхността и изглеждат красиво заобиколени от зелени площи или поставени пред главен вход на сграда. Такива решетки са предназначени за малки механични товари-клас А15КN/1,5t. Материалът е с висока цена, но този "минус" не означава нищо друго освен „това е скъпо и красиво.“

Канализационни капаци
Канализационните капаци служат за защита на подземните комуникации от неразрешено проникване на външни лица. Освен това, канализационните капаци, както и защитните отводнителни решетки, предотвратяват попадането на отпадъци във водо-събирателните шахти. По време на експлоатация канализационните капаци изпитват натиск от тежки товари, тъй като те се намират най-често на пешеходни и пътни настилки-т.е. на места с трафик. Подложени са на агресивни атмосферни влияния. Следва да се отбележи, че канализационните капаци условно се разделят на леки и тежки. Леките се използват в зоните за движение на пешеходци, а тежките се използват на пътища, паркинги и магистрали. Поради установените стандарти капаците на канализационните шахти най-често се изпълняват с рифелована повърхност, която осигурява безопасността на движението на пешеходците и превозните средства. Произвеждат се от пластмаса и чугун. Пластмасовите канализационни капаци са екологични и дълготрайни. Освен това те са леки и достатъчно устойчиви на неблагоприятните фактори на околната среда. Произвеждат се в зелен или черен цвят.

Поради използването на модерна армирана пластмаса като суровина, те имат следните неоспорими предимства. Дългосрочна устойчивост на висока влажност без образуване на ръжда. Устойчивост при контакт с химически агресивни среди. Могат да се монтират без използване на специални подемни съоръжения, тъй като те имат тегло 5 пъти по-малко от това на чугунените капаци.Температурна устойчивост в широк диапазон от -70 до +70°C, без да губят своите експлоатационни параметри. Не изискват периодично възстановяване на външния вид. Основният им недостатък е, че не издържат на високи натоварвания. Поради това те се монтират в паркове и градски територии с интензивен трафик на хора, но не и на транспортни средства.

Чугунените канализационни капаци се произвеждат с кръгла или правоъгълна конфигурация. Леките се произвеждат за максимално натоварване не повече от 3,5t. Препоръчва се използването им на места, където няма повишени натоварвания. Те са много популярни поради значително по-малкото тегло в сравнение с тежките им аналози. Тежката серия е предназначена за използване на градски пътища с трафик на превозни средства не по-тежки от 15 тона. Те са много търсени поради повишената якост и антикорозионна устойчивост. Поради тази причина чугунените канализационни капаци, с отлични якостни и експлоатационни характеристики, са получили повсеместно разпространение. В продължение на много години те заемат водеща позиция при избора на якостни материали.

В качеството си на прост, но функционален дизайн, чугунените капаци за улични шахти се използват в гражданското, търговското и промишленото строителство-накратко, където е нужна надеждна защита на водопроводни системи.

Защитни решетки на тревни площи около дървета
Мрежестите пластмасови решетки за защита на тревните площи около дървета с височина на модула 32mm, се използват за укрепване на почвата и защита на кореновата система. Практическото им приложение е за създаване на екопаркове. Тези решетки имат следните характеристики. Защитават почвата от ерозия. Осъществяват проникването на водата по естествен път. Имат температурна устойчивост от -30 до +70°C, а също и UV-устойчивост. Водопропускливост, отлично дрениране. Оптимални условия за растеж на растения-покриване с трева на 90-100%. Ниско тегло. Лесно и бързо поставяне.