ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2019

Завърши рехабилитацията на 21 км от прохода Петрохан

Завърши рехабилитацията на 21 км от прохода Петрохан

Завърши рехабилитацията на 20,8 км от път II-81 Бучин проход – Берковица от км 30+400 до км 51+235. Това е участък от прохода „Петрохан“ на територията на Софийска област. Инвестицията е за над 12 млн. лв. Проектът - лот 3, се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и националния бюджет.

Пътят II-81 София - Петрохан - Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

По ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се ремонтират общо 43 км от прохода „Петрохан“ в Софийска област. Освен рехабилитираните близо 21 км, в лот 3, в момента се ремонтират още 22,2 км от път-81 Костинброд - Бучин проход, които са в лот 2 от ОПРР. С успешното завършване на проектите ще бъде обновен целият проход „Петрохан“. Отсечката на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 г. по програма „Транзитни пътища V“. Участъкът в лот 3 започва от кръстовището с пътя ІІІ-813 за Годеч и завършва при върха на Петроханския проход - при км 51+235. Трасето е с подобрено отводняване, нова асфалтова настилка, хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. На много места е извършено възстановяване на пътната конструкция и е разширен габаритът до 6,5 м. Ремонтирани са две кръстовища - за с. Манастирище и за с. Бракьовци, както и мостовото съоръжение при 49-ти км. С рехабилитацията на пътя се осигурява по-лесен достъп на жителите на село Гинци и село Бракьовци до общинския център Годеч. Строително-монтажните дейности на лот 3 са изпълнени от Обединение Интер Пътища – 99, в което участват: Интерпром и Автомагистрали Хемус. Строителният надзор е осъществен от Обединение ТСП Консултанти, в което са: ТРИ ЕС, СТРОЛ-1000 и Пи Ес Консулт.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини