ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2019

Стратегия за намаляване замърсяването с пластмаса е фокусът на Ecomondo 2019

Стратегия за намаляване замърсяването с пластмаса е фокусът на Ecomondo 2019

Стратегии и решения за намаляване на въздействието върху околната среда ще са основен фокус на изложението на Italian Exhibition Group – Ecomondo 2019.

Това е едно от най-големите екологични предизвикателства днес: намаляване на замърсяването с пластмаса, чието производство, според някои източници, до 2050 г. би могло да надхвърли един милиард тона годишно.

23-тото издание на Ecomondo, голямата европейска среща с кръговата икономика, организирана от Italian Exhibition Group от 5 до 8 ноември 2019 г. в Експо центъра в Римини, тази година отново посвещава обширна програма от срещи на проблема с пластмасата. Организацията на събитието ще се основава на европейската стратегия, която през последните месеци доведе до одобрение на директивата, която забранява продажбата на продукти в пластмасови опаковки за еднократна употреба.

Преглед на случващото се на национално и международно ниво ще бъде направен чрез поредицата от срещи, организирани от Техническия научен комитет на Ecomondo с председател професор Фабио Фава.

Кои са най-очевидните движещи сили на иновациите, които революционизират света на опаковките? На този въпрос отговор ще даде ключовото събитие „Бъдещето на проектирането на опаковки за многократна употреба. Курс към постоянна обсерватория за иновациите в пакетирането“, планирано за четвъртък - 7 ноември. Регион Емилия-Романя – европейската долина на опаковките – е една от областите, които са най-ангажирани в сектора на международно ниво. Освен че картографира настоящите практики и възможното „бъдеще“ на различни ситуации, в отговор на законодателните насоки и промените в екосистемата, които се провеждат на глобално ниво, конференцията възнамерява да открие симпозиум за актуализиране на иновациите, които се осъществяват по целия свят, и да предостави на научната, технологичната и производствената общност на сектора обсерватория на опаковките за многократна употреба, което е фундаментално за ускоряването на процесите на иновации, разпространението на знания и укрепването на мрежата.

Също по темата за опаковките, в петък - 8 ноември, ще се проведе семинар, озаглавен „Прекратяване на статута на отпадък на смесената фракция от пластмасови опаковки: нови възможности за остойностяване на материала на един важен ресурс“, който се позовава на новите постановления за прекратяване на състоянието на отпадък, иновациите на преработвателните предприятия и резултатите от технологичните изследвания, и който ще предостави важна информация относно начина на използване на проблемните фракции от смесените пластмасови опаковки, които често се оказват в пещите за смет или сметищата.

От друга страна, „Без пластмаса за чисто Средиземно море“, пилотният проект на Bluemed R&I, в четвъртък - 7 ноември, ще представлява кръгла маса с основните участници в пластмасовата верига за съвместно разработване на редица конкретни действия и мерки.

Техническият научен комитет на Ecomondo, Legambiente, Corepla, IPPR, Associazione Mediterranea Acquacoltori, Университетът в Сиена и Bluemed са си уговорили среща в петък - 8 ноември, за да обобщят ситуацията относно отпадъците в морето и синята икономика, въздействията и решенията от света на риболова и аквакултурите. Изгубените или изоставени мрежи и оборудването от риболовни и аквакултурни дейности представляват приблизително една трета от пластмасовите отпадъци, открити по европейските брегове, и още по-голяма част по отношение на теглото им, което достига до 11 000 тона годишно. Възможност за представяне на благоприятни практики преди одобряването на закона „Salvamare“ (Да спасим морето).

Цялостната програма, която се актуализира непрекъснато, вижте на уебсайта на изложението.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини