ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2019

Започна строителството на пречиствателна станция в град Чирпан

Започна строителството на пречиствателна станция в град Чирпан

На 28.08.2019 г. на терена на бъдещата пречиствателна станция, намиращ се непосредствено до околовръстния път на град Чирпан (път II - 66 Стара Загора – Чирпан – Пловдив), се проведе официална церемония „Първа копка“, свързана със стартирането на строително-монтажните дейности по проек „Изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащи колектори в гр. Чирпан”, по Договор за БФП No BG16M1OP002 – 1.009 – 0003 - C01, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Кметът на Община Чирпан – г-жа Кичка Петкова акцентира върху обществената значимост на проекта, който ще осигури необходимото пречистване на отпадните води, съгласно изискванията на Директива 91/271, чрез изграждане на ПСОВ.

Предвижда се инвестицията в ПСОВ да осигури по-строго пречистване (отстраняване на биогенни елементи – азот и фосфор) на отпадъчните води от канализационната мрежа на град Чирпан.

Чрез реализацията на проекта ще се предотврати замърсяването на водоприемника (р. Текирска и р. Марица) с всички произтичащи от това екологични ползи и значителен трансграничен ефект. По този начин проектът ще има устойчив принос към постигане на добро екологично състояние на водоприемника на градските отпадъчни води на град Чирпан, като част от Плана за управление на речния басейн на р. Марица, чрез намаляване натоварването от градски отпадъчни води.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение Аква Еко Чирпан, а строителен надзор на обекта ще изпълнява Стройнорм.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини