ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2019

Дробилките Muffin Monster са гаранция за безпроблемна експлоатация

Разговор с Юлия Такучева, старши експерт „Маркетинг, реклама и връзки с обществеността“, Химкомплект-Инженеринг

Дробилките Muffin Monster са гаранция за безпроблемна експлоатация

Химкомплект Инженеринг е дистрибутор на съоръжения MONSTER. Бихте ли представили пред читателите тази марка дробилки. Разкажете повече за характеристиките и приложението им.
През 2002 г., още преди програмите ИСПА и присъединяването на България към ЕС, маркетинг екипът на ХКИ потърси контакти за един потенциален пазар – пречистването на отпадъчни води. В същото време американският производител на дробилки - семейната фирма JWC Environmental, започна да изгражда своята мрежа за производство и дистрибуция на съоръженията Muffin Monster в Европа, с център Манчестер,UK.

„ХКИ“, като водеща проектантска организация, започна да работи за „ренесанса“ на съоръжението дробилка – познато, но забравено през последните десетилетия. И за да се върне то, ние потърсихме първо специализираните проектантски фирми и водещи експерти от бранша ВиК - за да намери реализация едно съоръжение, първо то трябва да се появи в проект. „Просветителската“ работа даде първи резултати след 5-6 години с програмите за ВиК сектора.

Помня първата ми среща със строителна компания през 2008 г. и документацията, която им оставих. Следващият момент беше телефонно обаждане през ноември 2014 г. с поръчка за доставка на 4 дробилки, които пристигнаха в Свищов за Коледа същата година.

Дробилките за отпъдачни води Muffin Monster са съоръжения за предпазване на последващите помпи, като смилат твърдите и влакнести отпадъци във водата. Нещо повече, те дори могат да са монтирани заедно с помпата в една и съща шахта при съответно проектно решение. Дробилките се използват в: помпени станции /с и без решетки/, линии за обработка на утайки, приемни станции за отпадъци, междинни станции за пречистване преди градски пречиствателни станции, затвори и обществени агломерации.

Ние предлагаме двете основни модификации на дробилките за монтаж „на канал“ и „на тръба“. А изборът за контретно съоръжение се оформя първо от характера на проблема с отпадъчните води, от местоположението, от вида и количество на потока, от цялостната конфигурацията на съоръженията. Дробилките са групирани в 3 серии според обема на потока и/или диаметър на тръбата

Съобразно модела дробилката е снабдена с двигател и редуктор, и въпреки че тя е предвидена за непрекъснат режим на работа, считаме че тя е енергийно и икономически ефективно съоръжение. За разлика от други подобни по ефект съоръжения, предимство на дробилки Muffin Monster е ниската скорост и висок въртящ момент на режещите части, което гарантира дълга безпроблемна експлоатация с едни и същи ножове. За отличната работа на дробилката съдейства високотехнологичен контролер, който осигурява координирана работа с помпите. Още едно важно предимство на дробилките е лесната поддръжка и липса на човешки фактор при обслужването им, особено важни за съоръжения в отдалечени или дълбочинно разположени обекти.

Разкажете повече за внедрените дробилки в пречиствателни съоръжения в страната. В какви обекти работят съоръженията?
Ще кажа първо за най-необичайното място, където има наша дробилка – УНСС. За да запазят от наводняване своя музей те търсиха решение и намериха най-малката дробилка Muffin Monster.

Най-отдавна и най-много от нашите дробилки има в Пречиствателната станция на Софийска вода в Бенковски в сектора за обработка на утайките – „при работа понякога се получава намотаване на влакнести материали по ножовете“ – ние предлагаме при следваща подмяна /след 4-5 години/ да се купят ножове Wipes Ready TM , които са най-новото решение за справяне с влакнести материали, носни и мокри кърпички.

С тези ножове е и дробилка Sludge Monster, монтирана по инициатива на ПСОВ-Русе и по техен проект като част от „интегрирана системата за подаване на първична утайка към метанканка – решение, което има отличен ефект върху функциониране на цялата станция“.

В друга водеща ПСОВ – Варна също имаме и работи без проблеми от 2015 г. същия модел дробилка в „Цех за механично обезводняване на уплътнена изгнила утайка“ преди ексцентрични помпи, като обслужва 2 помпи.

В търсене на обратната връзка с потребителя на най-голямата ни работеща дробилка Macho Monster в КПС край Козлодуй беше получен тези дни отзвука - „не знаех, че има подобно съоръжение - нямаме проблеми“, а тя работи от 2014 г. монтирана в шахта с дълбочина 5 м и има удължен вал на двигателя, за да се предпазва допълнително от заливане.

Какви очаквания и планове имате за бъдещото развитие на компанията?
Очакваме следващите търгове по водните цикли на общините, които макар и бавно напредват към осъществяване. Смятам, че проектантите са взели под внимание възможностите на този вид съоръжения, научили са повече за практическите резултати и предимства на дробилките пред мацератори и решетки или чопър-помпи, защото „две в едно“ не винаги означава два пъти по-малко проблеми. И още нещо безпроблемната експлоатация няма /има/ цена – тя е в правилната инвестиция.

За бъдещето на съоръженията Muffin Monster в Европа е помислила компанията Sulzer, като закупи този бранд от американската компания през 2018 г. и ще го управлява чрез филиала си в Австрия, защото вижда развитието на този пазар в т.ч. и в България, както за нови проекти, така и за подобрени решения в съществуващи пречиствателни станции за отпадъчни води и канализационни помпени станции. А ние държим непрекъсната връзката между сектора и производителя.