ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2019

Утвърдихме се като основен доставчик на добавки за битум и асфалт

Разговор с Боян Тодоров, управител на Бета Проинвест

Утвърдихме се като основен доставчик на добавки за битум и асфалт

Г-н Тодоров, тази година чествате 10 години от създаването на фирмата. Какво бихте споделил за този период?
Отбелязваме 10-годишния си юбилей с чувство на голямо удовлетворение от успешното развитие на компанията. Ще Ви споделя нещо лично. Когато основах фирмата през 2009 г., в разгара на световната икономическа криза, много приятели и колеги от пътностроителния бранш бяха скептични и ме съветваха да не рискувам в онази неблагоприятна икономическа конюнктура. Стартирахме практически от нулата, но благодарение на силното желание за успех успяхме да се превърнем в един от основните доставчици на добавки за битум и асфалт. Когато погледна назад, си давам сметка, че може би в основата на успеха ни стои принципът за коректност и отговорност към нашите клиенти и доставчици. Наред с това винаги искахме да предлагаме само висококачествени, екологични и икономически изгодни продукти за българските пътностроителни компании. Всичко това, съчетано с ефективната ни администрация и логистика, ни превърна в предпочитан партньор за много наши клиенти. Тук е мястото да изразя моята признателност към своя екип, с който заедно извървяхме този дълъг и труден, но и много успешен път.

След тригодишно прекъсване отново ще участвате на техническия панаир в Пловдив. Какви ще бъдат акцентите в представянето Ви?
Участието ни тази година на Международния технически панаир в Пловдив до голяма степен е свързано с 10-годишния ни юбилей. Още на първото си представяне през 2010 г., впоследствие и на други издания на панаира, спечелихме Златни медали и Дипломи за наши продукти и това ни даде увереност, че се развиваме по правилния път. Сега искаме да покажем последните новости в нашата област, като предвиждаме три акцента в нашето участие.

На първо място, ако успеем с отпечатването, ще представим нашия специализиран Наръчник „Добавки за битум и асфалт”. Наръчникът съдържа полезна информация за специалистите, свързани с производството и полагането на асфалтови смеси. Съдържанието обхваща добавките за горещи, топли и студени асфалтови смеси, за полимер-модифицирани битуми, за битумни емулсии и за цветен асфалт. Особен интерес ще представляват икономическите разчети, които позволяват да се прецени себестойността при използването на различните добавки за асфалт.

Вторият акцент в участието ни ще бъдат най-новите продукти на нашите доставчици от Германия, Италия, САЩ, Холандия, Испания. Тези продукти отговарят на всички изисквания за качество, екологичност, високи технологични показатели и конкурентна цена. Особен интерес ще представляват полимерите за полимер-модифицирани битуми. Ние предлагаме различни възможности за модифициране с еластомери, пластомери и модификатори в зависимост от оборудването на асфалтовата база. Другата интересна група продукти са фибрите за сплит-мастик асфалт, които се предлагат във вариант гранулирани или битумизирани. Ще представим и пълна гама емулгатори и стабилизатори за производство на катионни битумни емулсии с бързо, средно и бавно разпадане, както и полимер за модифицирани битумни емулсии.

Третият акцент ще бъде опазването на околната среда. От своето създаване се стремим да доставяме добавки, които щадят и допринасят за чистотата на природата. Вече няколко години оставаме единствената компания в България, която доставя адхезионни добавки за битум без класификация ADR за опасни химически продукти. Тази година ще представим нови продукти за рециклиране на фрезован асфалт и технология за производство на модифициран асфалт с рециклиран гумен прах от стари автомобилни гуми.

Няколко думи за и бъдещите Ви планове.
Все повече ни търсят компании от чужбина и част от нашите доставки вече са предназначени за Гърция, Румъния и Македония. Това се очертава като естествен процес за разширяването на нашата дейност и ще продължим да я развиваме в тази посока.