ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 7, 2019

Новости при пътностроителната техника на bauma 2019

Новости при пътностроителната техника на bauma 2019

От 8 до 14 април панаирният комплекс Messe München в баварската столица едва побра на 615 декара над 3700 изложители на строителни, подемни, кариерни и минни машини от цял свят. Сред тях своето достойно място заеха и многобройните производители на пътностроителна техника. На следващите страници се спираме само на една част от тях – най-вече на тези, които задават тенденциите и оформят в най-голяма степен облика на бранша. Решавайки същите проблеми както водещите производители на земекопна техника, представени в миналия брой на сп. Инфрабилд, те работят съвсем логично в същите няколко основни посоки: екологичност, електрификация, автоматизация, роботизация и дистанционно управление.

Европейските екологични стандарти изискват машините да изпускат в атмосферата все по-малко вредни газове с все по-малко сажди и други такива частици, които по нормите на Етап V вече се контролират не по маса, а по техния брой. Това изисква задължително влагането на филтър за частици (DPF), което, както подчертахме и в предишния брой на списанието, не е радостна новина за доста клиенти, а и за много производители, предвид обичайните проблеми, съпътстващи тази технология (най-вече задръстване на филтъра и преминаването на машината в авариен режим). Ето защо на bauma 2019 видяхме на пръв поглед конвенционален двубандажен валяк, който обаче се предлагаше в още два варианта: с двигател на пропан-бутан и на електричество с тягови акумулаторни батерии. Електрически варианти имаше и при малогабаритната техника за уплътняване на терени: трамбовки, виброплочите и т.н. При този тип машини все по-популярно става използването на дистанционно управление за елиминиране на работните вибрации към тялото на оператора.

Почти отчайващата липса на квалифицирани оператори, което се оказва проблем в световен мащаб, принуждава големите производители да оборудват пътностроителните машини с най-модерни системи за автоматизиране, пълна автоматизация и дори роботизация. Всъщност автоматизирането преживя истинска революция през последните 10 години, а на bauma 2019 можеше да се види вече робот-валяк, който работи без операторска намеса, няма операторска кабина, а разполага с компютър, система от датчици, лазер и лазерни сензори, сателитна връзка и интернет.

Не спира прогресът в търсенето на нови решения за допълнително подобряване на ефективността, в т.ч. оптимизиране разходите на гориво, както и влагане на все по-големи количества стар асфалт, над 90%, и неговото рециклиране при производството на асфалтови смеси за всякакви видове обекти. При асфалтополагачите все по-актуални стават съвсем малките модели с работни ширини 80-150 cm за специфични обекти.

Какво предложиха големите
Ammann представи изключително разнообразие от машини. При техниката за уплътняване на почви и асфалтови настилки впечатление прави разширяването на приложението на интелигентната система Ammann Compaction System (ACE) при почти всички видове и модели машини. Базовият вариант на АСЕ използва светлинни индикатори LED за визуализиране на степента на уплътняване. ACEforce е по-горното ниво на системата, осигуряващо измерване на уплътняването и чрез дигитална скала със стойности показва колко още трябва да се компактира повърхността. От своя страна ACEpro е най-модерният и високотехнологичен вариант, предлагащ не само измерване, но и регулиране на честотата и амплитудата на вибрацията - както автоматично, така и ръчно, според постигнатата степен на уплътняване. Щандът на Ammann предложи и изключително разнообразие от двубандажни, еднобандажни, гуменобандажни и комбинирани валяци с вложени редица подобрения и нови технологии (необслужваема шарнирна връзка, бордова сервизна диагностика и др.). Имаше няколко изложени асфалтови смесители, сред които супермодерният ABP Universal с възможност за влагане на голям относителен дял фрезован стар асфалт, както и непретенциозния модел ABC ValueTec, предназначен за по-неразвити пазари.

На щанда на Benninghoven се извисяваха асфалтосмесители от модела ЕСО с производителност 100 т/ч и 240 т/ч, както и асфалтова база от типа ТВА с капацитет 320 т/ч. Тъй като асфалтосмесителите се разработват на модулен принцип, който дава големи възможности за добавяне и комбиниране на най-различни системи и агрегати, в крайна сметка могат да се получат много на брой варианти. За да се избере най-подходящият според потребностите на клиента, а и той да е технически безпроблемно реализируем, от Benninghoven са подготвили лесен за използване софтуерен конфигуратор, с чиято помощ дори самият клиент може да конфигурира цялата асфалтова база.

Benninghoven засега е единственият производител на асфалтосмесители в света, който използва прахово боядисване. След термичната обработка на праховото покритие компонентите не се заваряват, а се сглобяват чрез болтови връзки. По този начин се постига изключително високо качество на изработка на крайните изделия, заявиха от Benninghoven. В допълнение модулите на новите асфалтосмесителни инсталации вече се доставят с много по-голяма степен на извършен предварителен монтаж на кабели и тръби, което спомага за доста по-бързото изграждане на асфалтовата база на обекта.

Голямата атракция на щанда на Bomag бе валякът-робот Robomag. Машината бе показана в действие в малка демонстрационна зона единствено като концептуален модел на двубандажен валяк с напълно автономно управление - без кабина и без оператор. За ориентация в пространството се разчита на сателитната система GPS, лазерно-оптичната LIDAR, както и на най-модерни датчици. Ефективната работа е подсигурена от супермодерната система за автоматично управление Asphalt Manager 2, използвана и при конвенционалните валяци. Товаренето на камион и разтоварването е предвидено да става от шофьора с помощта на дистанционно управление. Друга изключително интересна машина бе двубандажният валяк BW120, който вече се предлага в две допълнителни версии: с двигател на пропан-бутан и с електромотор, задвижван от тягова акумулаторна батерия. Любопитно бе да се видят трамбовки и виброплочи Bomag с електрическо задвижване, при работа с които операторът носи тяговата батерия на гърба си в специална раница. Важна новост на щанда на Bomag бе новата концепция за управление на асфалтополагачите чрез най-модерни табло, джойстици и конзоли, която можеше да се изпробва намясто от посетителите.

На bauma 2019 Case CE показа за първи път новaта си комбинирана система за завиване на автогрейдер. В едно се съчетават управлението на завиването на предните колела и ъгълът на завиване на съчленената рама. Това става от джойстика или от кормилото. При необходимост от завой в много тесни пространства тези две функции могат да бъдат допълнени от функцията за наклоняване на колелата. Системата се активира с натискането на само едно копче, а завиването и профилирането на терена става много по-лесно. Когато няма необходимост от нея, функцията за наклоняване на колелата може да се изключи от комбинираната система за завиване, при което едновременното действие на завиването на предните колела и на рамата остава активно.

Сред преимуществата на комбинираното завиване, автоматизиращо в голяма степен работните движения, от Case CE отбелязват по-малкото необходимо време за маневриране на обекта, повече безопасност и по-малко умора за оператора. Комбинираното завиване е уникална технология, която използва система от сензори, осигуряваща обратна връзка от завиването към електронния модул за управление на автогрейдера.

Caterpillar също предложи ефективни решения за пътното строителство и ремонти. При асфалтополагачите централното място бе за модела Cat AP555F. При активиране на икономичния режим в съчетание с автоматичното регулиране на оборотите на двигателя се постигат много добри икономии на дизел и тиха работа.

Новата фреза за асфалт Cat РМ310 се отличава на свой ред с лентов транспортьор за прехвърляне на отнетия материал, който може да се завърта до 60° в двете посоки. Специално разработените нови производителни ротори System K са с усъвършенствано и улеснено закрепване на ножовете (без болтове). Любопитен факт е, че същата машина бе доставена от Елтрак България два месеца след изложението на клиент в Бургас. Интерес предизвикаха и новите еднобандажни валяци CS12 GC, CS44B и CS66B, които могат да бъдат оборудвани със системата Cat Compaction Control за измерване степента на уплътняване и картографиране на работните зони чрез спътниково позициониране.

Новият 36-тонен автогрейдер Cat 120 предлага всички възможности за адаптиране на машината към предпочитанията на клиента и спрямо спецификата на извършваната работа. Управлението може да бъде поръчано с джойстици или с традиционното кормило и лостове. Технологиите за автоматизация от платформата Cat Grade, чиято цел е да улеснят операторите да профилират терена по-бързо и по-прецизно, могат да се поръчват в различни пакети от клиенти с различни потребности и бюджети.

Година и половина преди bauma 2019 Dynapac премина от групата Atlas Copco към групата Fayat (Marini, Bomag и др.). Изглежда смяната на собствеността се е отразила изключително благоприятно на шведския производител Dynapac, който впечатли посетителите с най-много новости на кв. м сред производителите на пътностроителна техника. На първо място това е тоталната дигитализация и повсеместната автоматизация на управлението чрез системи за автоматизиране на уплътняването на почви и асфалт, както и на полагането на асфалт. Сред иновациите, залагащи повече на хардуера, интерес предизвикаха еднобандажните валяци СА2500 и СА3500, специално разработени за изкачване по стръмни наклони (до 55%/28°) на заден ход. За целта се разчита на нови по-мощни агрегати (заден мост, дизелов двигател и трансмисия). С редица подобрения се отличи новото шесто поколение двубандажни валяци от серия СС със съчленена рама. Значително развита е гамата от малки асфалтополагачи за специфични обекти в градовете, където ширината на полагане започва от 80 cm.

Сред най-забележителните експонати на марката Hamm бяха новото поколение валяци с гумени бандажи от серията GRW. Те разполагат с нова конструкция на рамата, предлагаща отлични възможности за удобно и лесно баластиране, което позволява регулиране на работната маса на машината според вида на асфалта, дебелината на положения слой и др. Баластовата вана може да се напълни от клиента с материал по негово желание. Новост са различните варианти на готови тежести с различна маса, предлагани от Hamm. От своя страна новата система за управление EasyDrive позволява лесно и интуитивно управление на валяка.

Друг важен акцент на щанда на Hamm бяха новите еднобандажни валяци с обозначение С. Те са оборудвани с по-мощно хидростатично задвижване и предлагат до 30% повече въртящ момент за по-голяма теглителна сила и способност за бързо изкачване на стръмни наклони - дори такива над 60%. В същото време разходът им на гориво е почти идентичен с конвенционалните модели в гамата на Hamm. Много посетители очакваха да видят валяка робот на Hamm, който през миналата година бе демонстриран пред тесен кръг немски пътностроителни фирми. От производителя обясниха, че този проект все още не е готов за такова масово събитие като bauma 2019, където доста клиенти идват с идеята направо да поръчват машини.

Marini се опитва да отскочи с едни гърди напред в борбата за максимално възможното, в случая до 100% използване на стар асфалт за рециклиране в асфалтосмесител. Обичайно това изисква инсталацията да разполага с два сушилни барабана и с две горелки, което я оскъпява значително, а и разходите за експлоатация са сравнително високи. Решението на Marini е Master Tower - инсталация с два сушилни барабана, но само с една горелка (патент на Marini). Фрезованият асфалт се подгрява чрез топлите газове, генерирани в барабана за „свежи“ инертни материали, трансферирани от модерна рециркулационна система към барабана със рециклат, който на свой ред излиза с температура 160°, но без свръхнагряване на „свежите“ фракции.

По време на bauma 2019 своята премиера имаха новите мобилни асфалтосмесители XPRESS 1500 и XPRESS 2000 с производителности съответно 120 т/ч и 160 т/ч. Те са предназначени за честа смяна на обектите, като една цяла инсталация се транспортира на две полуремаркета с ширина само 3 m. Позволяват влагане на стар асфалт до 40%.

По време на bauma 2019 Volvo CE представи новите модели P2820D ABG и P2870D ABG, предназначени за работа предимно в града - това са най-компактните асфалтополагачи в гамата на производителя. С работни ширини от 1,5 m до 4,5 m те предлагат ниски разходи за експлоатация и поддръжка, повече безопасност и комфорт за операторите, заявява производителят. Клиентите имат избор между по-конвенционалния двоен захранващ конвейер или единичния, който е уникално решение на Volvo CE в този клас машини и осигурява по-голяма производителност на час.

Електронната система за управление EPM3 (Electronic Paver Management) разполага с меню за настройки Settings Manager, в което могат да се запомнят и използват повторно конкретно настроени работни параметри от предишни обекти. Според Volvo CE това води до по-бързо и по-качествено полагане на асфалт, независимо от работните условия. Повдигането на задната рама е нова функция при P2820D ABG и P2870D ABG, която е уникална за асфалтополагачите Volvo. Тя позволява задните колела да се повдигнат над земята чрез сваляне на масата надолу. Това е особено полезно, ако колелата са затънали в мека кал и трябва да се освободят или ако самите колела трябва да се ремонтират по най-бързия начин.

Vögele на свой ред се възползва от световното изложение bauma 2019, за да представи за първи път пред широката публика асфалтополагачи от новата си продуктова линия Classic – верижния Super 1000i и колесния Super 1003i с работни ширини до 3,9 м. За разлика от продуктовата линия Premium, машините Classic са технологично по-опростени и в същото време по-достъпни. Дизеловият двигател, системата за уплътняване и сензорите са както при Premium. Това се отнася и до бързината, прецизността и интуитивната работа. Но тук системата за управление е по-опростената ErgoBasic, спецификацията е по-изчистена, което и прави машината по-достъпна.

Отличното придвижване на асфалта към шнековете се гарантира от 10-тонен приемен бункер и транспортьори с възможност за обратен ход и независимо задвижване. Практично решение е възможността за заключване на капаците на страничните конзоли за управление – много полезно за нашите географски ширини. За автоматично управление на наклоните при полагане на асфалт новите модели се предлагат със система Niveltronic Basic. Според производителя с нея се работи много лесно и дори съвсем неопитни оператори могат бързо да се научат как да работят с Niveltronic Basic.

Очаквано сред най-атрактивните експонати на bauma 2019 бяха новите големи асфалтови фрези на Wirtgen от серия F - моделите W 200 Fi и W 210 Fi с работни ширини от 1,5 м до 2,5 м, предлагащи оптималния баланс между работоспособност, качество и разходи. В същото време надеждността на големите фрези е изведена до върхово ниво. Редица агрегати се дублират с цел недопускане на прекъсване на работата – влагат се например по два контролера, а където е най-ключово и по два паралелни снопа кабели. Основен акцент при Wirtgen все пак бе тоталната иновация – системата за автоматизация Mill Assist. Тя взема работни параметри като дълбочина и скорост на фрезоване, обороти на двигателя и др. подобни и съставя над 1 700 000 комбинации от тях. Така машината реагира интелигентно и динамично към промените на работните условия. Дефакто Mill Assist поема почти изцяло отговорността за работата на машината вместо оператора, като му предлага винаги най-благоприятното съотношение между производителност на фрезоване и експлоатационни разходи.

Компанията представи и друго уникално решение - Wirtgen Performance Tracker. То позволява първи път да се документира прецизно и надеждно действително извършеното фрезоване с дадената машина чрез използване на лазерен скенер, GPS-навигация и сензори.

Още нови и ефективни решения
Изключително интересни, практични и ефективни решения можеха да се видят и при по-други производители извън сегмента на грандовете в техниката за пътно строителство и ремонти. Mecalac например показа изцяло нова концепция за управление на валяците си от своята гама чрез модела TV1200. Централно място в иновативната разработка заема многофункционалния джойстик, разположен на дясната конзола. Премахвайки от валяка кормилната колона и кормилото, Mecalac улеснява драстично достъпа към седалката и начина на управление на машината. Освободеното пространство позволява на оператора лесно да се разположи на седалката, стъпалата за изкачване са с нов дизайн, движенията на оператора при слизане и качване са съвсем естествени, без никакви пречки за преодоляване. С гръб, удобно облегнат на седалката, и с дясната си ръка върху джойстика, операторът има пълна свобода да разполага краката си по най-удобния начин и в същото време да наблюдава работната зона, без непременно да се навежда. С премахването на кормилната колона операторът има също постоянна видимост към дисплея, показващ най-важните индикатори за работното и техническото състояние на валяка.

Полският производител Hydrog впечатли посетителите на bauma 2019 със супермодерната машина ZSK-500 за фугиране (запълване) на пукнатини и др. подобни по асфалтовото покритие. Тя е разположена върху двуосно ремарке и има резервоар с двойностенна риза с термично масло, което подгрява индиректно, а след това и регулира температурата на фугиращата смес. Една от иновациите, представени на bauma 2019, бе електрическият подгрев на главния маркуч (патент на Hydrog), с който се полага фугиращата смес. Друга много важна иновация бе системата за самостоятелно придвижване на ремаркето на обекта (опция). Използват се ролки, които контактуват директно с гумите на задните колела и задвижват ремаркето.

Не по-малко интересна бе и показаната машина DG-3000 за изграждане на пътни банкети или дори разширяване на самия път чрез полагане на студени инертни материали или горещ асфалт. На свой ред изложеният гудронатор SH Premium впечатли със система за автоматично полагане на емулсията с възможност за регулиране в диапазона от 0,2 до 2,5 кг/кв. м, а също и с равномерно полагане независимо от скоростта на придвижване на камиона.