ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 7, 2019

Дни на техниката Doosan Quarry Days 2019 представи повече машини от всякога

Дни на техниката Doosan Quarry Days 2019 представи повече машини от всякога

Клиенти от цяла Европа уважиха тазгодишните дни на техниката за работа в строителството и кариерите, организирани от Doosan в кариера Белице в Чехия от 17 до 19 септември. Гостите на събитието не само станаха свидетели на грандиозно шоу, но можеха и да изпробват голям брой машини в реални работни условия - най-големият, осигуряван някога за Doosan Quarry Days.

За първи път в истинска работна обстановка бяха показани новите верижни багери от серия 7 с дизелови двигатели по Етап V на ЕС, новият 28-тонен дъмпер DA30-7, новата 25-тонна претоварваща машина DX250WMH-5, както и минибагерите с двигатели по Етап V от моделите DX27z, DX35z, DX63-3 и DX85R-3. Тези машини бяха само част от машинопарка от около 30 единици строително и кариерно оборудване, което можеше да се изпробва в реални работни условия в кариера Белице, близо до Прага. Както бе при предишните издания на събитието, клиентите имаха пълна свобода да тестват сами всяка една машина, която желаят – сами или с помощ и консултация от някой от множеството специалисти на Doosan.

Интелигентни решения
Гостите на демонстрационното шоу имаха възможност да се запознаят с някои от най-високотехнологичните решения на направлението Doosan Smart Solutions. За да отговори на високото търсене на машини със системи за насочване на оператора, Doosan Smart Solutions предлага готови комплекти от Leica, Trimble и Xsite за колесните и верижните багери Doosan от 14 до 30 т. Doosan Smart Solutions предлага също фабрично монтирани системи (опции) от Engcon и SVAB/Steelwrist (бързсменници с ротация и наклоняване) за увеличаване на възможностите за изпълнение на най-различни задачи с багерите Doosan.

Сред звездите на шоуто
Една от машините, които привлече най-много внимание, бе новият 30-тонен верижен багер Doosan DX300LC-7, който е оборудван с най-ново поколение дизелов двигател Doosan DL08 с максимална мощност 275 к.с. при 1800 об./мин. Агрегатът DL08 предлага ново решение за покриване и дори надминаване на изискванията на Етап V на ЕС без рециркулация на отработили газове (EGR), което увеличава съществено наличното количество въздух по време на изгарянето на горивото, повишава температурата на процеса и значително намалява генерирането на сажди. Разчита се на комбинация от дизелов окислителен катализатор (DOC) и филтър за частици (DPF) плюс система за селективна каталитична редукция (SCR) с AdBlue. Благодарение на новата технология необходимостта от поддръжка на филтъра за частици (DPF) е значително намалена – такава не се налага до достигане на 8000 моточаса.

Друга звезда на кариера Белице бе новият модел съчленен самосвал DA30-7 (полезен товар 28 т). Той се захранва от 9-литров дизелов двигател Scania (375 к.с.) и отговаря на най-стриктните екологични норми на ЕС по Етап V. Съвсем нов е дизайнът на предната част на съчленената рама и капакът на двигателя, които сега изглеждат по-модерно и динамично. Променено е разположението на резервоарите за дизел и AdBlue, като целта е зареждането им да става от оператор, стоящ изправен до машината, без да се качва по нея. Новост е присъединяването на системата за измерване на товара в коша в реално време към стандартната спецификация на дъмпера (заедно с външните светлинни индикатори, които ориентират багеристите, когато товарът в коша е достигнал максимално позволената маса).

Системата за централно смазване също е с променено местоположение - отново с цел лесен достъп от нивото на земята.