ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 7, 2019

Решения от PERI за инфраструктурни проекти

Решения от PERI за инфраструктурни проекти

PERI България участва на XII-тата Национална транспортна конференция с международно участие, организирана от катедра „Пътища и транспортни съоръжения“, УАСГ. В рамките на конференцията инж. Александър Савов и инж. Стоян Пенев от PERI България представиха иновативни решения на компанията за изграждане на инфраструктурни обекти и интересни примери от проекти, в които компанията е участвала.

В своята презентация инж. Пенев разгледа възможностите на компанията в кофражните системи за тунели и мостове. VARIOKIT VBC е решение за изграждане на мостове по метода на конзолното бетониране. Системата е съвкупност от специално разработени носещи рамки и стандартни елементи от системата VARIOKIT. Това позволява кофражът, работните скелета и платформите да се настрoйват към геометрията на конструкцията. Прилага се при изграждане на съоръжения в труднодостъпни терени и при големи височини на мостовите стълбове. Със система се работи бързо, лесно и безопасно.

Друго решение е системата, която се прилага за потактово изстласкване при изграждане на мостове. Изцяло ново решение на компанията, представено и на международното изложение bauma 2019 в Мюнхен.

Решенията при изграждане на тунели могат да бъдат категоризирани в зависимост от способа на работа – открит или закрит. В портфолиото на PERI за елементи под наем могат да бъдат открити и допълнителни компоненти за повдигане и понижаване на кофражите, платформи за достъп и обезопасяване.

Във втората част на презентацията инж. Савов представи референтни инфраструктурни обекти от портфолиото на компанията и интересните решения, които са използвани през изминалата година. За обект АМ „Струма“, лот 3.3, за изграждането на виадукт се налага изпълнението на подпорна конструкция. Използвано е HD200 – тежко модулно скеле на PERI, което има висока носимоспособност. Подпорите от системата HD 200 имат широко приложение, от реконструкция на сгради до изграждане на мостове. При по-сложни конструкции, отделните елементи на скелето могат да се свързват, което значително увеличава възможностите за приложение.

Решения на PERI се използват за изграждане на някои от метростанциите по новата линия 3 на столичното метро. Компанията е основен доставчик на кофраж за метростанции 8 и 11, като има и частично участие в 5, 6, 15, 18. При метростанция 5 е изпълнен стъпаловиден, едностранен кофраж за връзката между тунела и метростанцията. Интересно решение е приложено на метростанция 11 за изграждане на вестибюлна плоча. Използвано е подпорно скеле PERI UP Flex, което със своята модулност позволява стъпване на различни нива и пропускане на препятствия през обема си, като в същото време позволява да се монтира на ръка, поради ниското тегло на отделните му елементи. В метростанция 6 за изграждането на изходна шахта се прилага система за едностранен кофраж SB-2, комбинирана със системен рамков кофраж TRIO. Височината на наливане, постигната със системата, е рекордна за системата в България - 6.60 m. За изграждането на стените между 6.60m и 8.60 m е използвана система за катерене SCS комбинирана с платна TRIO. При метростанция 8 хоризонталният кофраж е по-сложен, заради дебелината на плочите. Етапността на изпълнение в тази част води до прекъсване на бетонирането на междинната плоча. Разработено е решение за премостване на отвора със съответните метални профили и подпорни скелета с височина около 1,5 m.

В сферата на тунелното строителство с решение от PERI се изпълнява по закрит способ специален стоманен кофраж на железопътен тунел край Нови Сад, Сърбия. Дължината на тунела е 1.2 км. За пътен тунел, част от обходния път на Габрово, също е използвано решение на PERI за външен кофраж.

Интересен обект от водната инфраструктура, в който PERI България участва, е рехабилитацията на яз.„Студена“. За реконструкцията на язовирната стена е използвана катереща кофражна система SCS с едностранен монтаж.

PERI България участва и в аварийния ремонт на пострадалия при пожар мост край р. Джерман, на магистралата край Дупница, където доставя подпорни кули с голяма носимоспособност /500kN/ за преподпиране на връхната конструкция.