ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIII, брой 8, 2019

Иновативни технологии и продукти за пътнaтa инфраструктура

Иновативни технологии и продукти за пътнaтa инфраструктура

Иновациите са ключът към напредъка и растежа, особено в сфера като строителството, където иновативният подход във всеки един аспект е особено важен. Било то за материал, технология или приложение. В материала ще разгледаме някои примери за иновации в технологиите и продуктите за пътно строителство.

Самовъзстановяващи се материали
В Техническия университет в град Делфт, Холандия, работят по разработването на иновативен, самовъзстановяващ се асфалт. Става въпрос за електропроводим материал на базата на влакна и мрежи, които работят като затворени вериги. Когато възникне пукнатина в структурата на асфалт, вместо традиционната технология със запълване на пукнатината, се използва електрически ток. Топлината, генерирана от електричеството, стопява битума и пукнатините се запечатват.

Друг иновативен пример идва от изследователите от университета ETH в Швейцария, съвместно с Empa, които са решили да приложат електромагнетизъм и нанотехнологии за разрешаване на същия проблем с пукнатините в структурата на асфалта. Предложената технология се основава на добавянето на магнитни наночастици към асфалтовата смес на етап производство. Под действие на електромагнитно поле частиците загряват и стопяват битума, като по този начин запечатват пукнатините, които се развиват във времето. Разбира се, това не е универсално решение, което ще се справи с големи пукнатини, но ще помогне със справяне на първите начални пукнатини с малки размери.

Пътища от пластмаса
Защо пластмаса, а не асфалт? Настилката, изработена от пластмаса, ще може да издържа на ниски температури до –40°C и до +80°C. В действителност пластмасовият път ще издържа до три пъти повече от асфалтовия, няма да бъде засегнат от корозия и ще изисква по-малко поддръжка, което теоретично означава и по-малко задръствания. Пластмасата има основни предимства, като това, че е водонепропусклив материал и е много по-лека от асфалта. Освен това традиционният строителен материал е по-вреден за околната среда отколкото новата алтернатива. Асфалтът е причината за 1,6 млн. тона въглероден диоксид всяка година в атмосферата. Това е около 2% от всички емисии на пътния транспорт.

Соларни пътища
Пътищата, тротоарите и велосипедните алеи на бъдещето може да са в състояние да генерират електроенергия от слънцето, като в същото време осигурят и повърхности, по които да пътуваме. В Китай, по магистрала в Джинан, има изграден пътен участък, който генерира електричество от слънчевата енергия. Участъкът с дължина 1 км е изграден от три основни слоя: прозрачен бетон отгоре, фотоволтаични панели в средата и изолация отдолу. Покритата с панели площ излиза на 5 875 квадратни метра. В проекта се предвижда соларни да бъдат две платна и аварийната лента, предназначени както за производство на елекртроенергия, така и за обществен транспорт. Според дизайнерския екип електричеството може да се използва за захранване на улично осветление, както и за система за топене на сняг. Предвижда се също така за захранване на станции за зареждане на електрически превозни средства.

Светещи пътни маркировки
Идеята е, вместо да се харчи голям бюджет за осветление по пътя, да се използва отблясъка на пътната маркировка. Подобна маркировка има на път по магистрала N329 в Осс, Холандия. Маркировката е от боя, която съдържа фото-светещ прах, който се „зарежда“ през деня (Glowing lines). Зеленото сияние от маркировката се простира на 500 метра. Маркировката ще е в състояние да свети 8 часа всяка вечер. Концепцията е разработена на няколко етапа и се тества за устойчивост и ефективност.

Друга иновация в боята за пътища предвижда използване на чувствителна термобоя, която да предоставя информация за метеорологични условия и пътната настилка. Например при снеговалеж, ниски температури и опасност от заледени участъци, маркировката се видоизменя в синьо с текстура на снежинки. При нормална обстановка и повишаване на температурата маркировката не се оцветява.