ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 2, 2020

Серията UniBatch Ammann - завод за асфалт от ново поколение

Серията UniBatch Ammann - завод за асфалт от ново поколение

Инсталация за спенен битум Ammann Foam© на площадката на миксера – топлоизолирана с електрически подгрев

Миналата година швейцарският машиностроителен гигант Ammann отбеляза своя 150 годишен юбилей. Юбилейната година премина под мотото „150 години иновации“, като на различните празнични събития от Ammann показаха моментите от своята история, които красноречиво говорят, че компанията винаги се е стремяла към иновации в полето на своята дейност. През последните години усилията на инженерите от Ammann бяха насочени към разработването на технологии за производство на асфалт с по-малки енергийни разходи. Този стремеж е закономерен, предвид глобалната необходимост от намаляване на въглеродния отпечатък. В резултат на тези усилия, днес имаме асфалтосмесителна инсталация от ново поколение, с каквато вече можем да се похвалим и на територията на България.

Серията асфалтови заводи UniBatch на Ammann предлагат няколко нови възможности насочени към производство на асфалт със значително по-ниски разходи. Намаляването на производствените разходи при новата серия заводи идва от две посоки.

Първата е, чрез използване на патентованата технология на Ammann за спенен битум: Ammann Foam©, което позволява производството на топъл асфалт (110...130°C) със същото отворено време на полагане, както при класическия горещ асфалт. Освен пестенето на енергия, намаляването на температурата на асфалта само с 10°C, води до редуциране на емисиите при товарене и полагане наполовина, а при понижение с 50°C, емисиите намаляват с 95% !

Като второ направление в новата серия заводи UniBatch, към по-ниски производствни разходи, са системите за високо ниво на рециклиране. От Ammann предлагат линии за топло и студено рециклиране. Новостите тук са в патентована конструкция на барабана, която е в основата на рециклиращата система тип RAH50 (до 50% рециклаж), и в добавка: честотен контрол на задвижването и контролната функция от софтуера на завода, чрез модула „Динамично рециклиране“ (Dynamics recycling) - подпрограма, чрез която компютърът се грижи за осигуряване на постоянно качество на сместа при динамично изменение на рециклирания компонент в рецептата.

Смесителен модул, оборудван с входни връзки за линии за рециклиран асфалт


Смесителен модул, оборудван с входни връзки за линии за рециклиран асфалт



Освен ползите от по-ниските производствени разходи, внедрените иновации в новата серия заводи носят допълнителни точки при кандидатстване за финансиране на фирмените проекти по Европейските програми.

Българската компания Аматех ООД, която представлява официално заводите за асфалт Ammann на територията на нашата страна, обяви текущата реализация на три нови завода за асфалт от серията Ammann UniBatch. Тази серия заводи се различава по това, че е максимално отворена за инсталиране на допълнителни модули и линии. Тя е създадена в резултат на тенденциите към все по-строги изисквания към нивата на въглеродни емисии в Европа и света.

Повече информация относно заводите за асфалт с марка Ammann, решения и иновации в сферата на асфалтопроизводството, както и информация и помощ при кандидатстване за съфинансиране по европрограми, можете да намерите на уеб сайта на фирма Аматех ООД.



АМАТЕХ

София 1000, бул.Челопешко шосе 10-12