ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 2, 2020

Открит е нов скейт парк в Нова Загора

Открит е нов скейт парк в Нова Загора

Реализацията на първия скейт парка в Нова Загора е по инициатива на местни деца и младежи, които входират подписка с желанието си в Oбщината, която се задейства и превръща това тяхно желание в реалност. Проектът е разработен от архитектурно студио Blueprint Architects, за които това е първи подобен проект. Скейт парковете са специфични спортни съоръжения със своите особености и изисквания. "Запознаването с тематиката, беше едно от най-интересните неща за нас", споделят архитектите. В края на октомври 2019 г. е направена първата копка, а на 6 март 2020 г. скейт паркът е официално открит.

Скейт паркът се намира в северозападната част на градския парк на Нова Загора, в непосредствена близост до главните пешеходни алеи. Отделен е с естествена зелена преграда от тях, вписвайки се между съществуващите дървета. Площадката има обособена зона с пейки за отдих, чудесно място за наблюдаване на каращите. Съоръженията в скейт парка са с различни нива на трудност, а общата му площ е 570 m2, включително зоната за отдих. Неговата по-голяма част е вкопана, с цел визуално да не нарушава парковата среда и да се слее с околното озеленяване.

Целият скейт парк е изпълнен с шлайфана армирана бетонова настилка. Бетонът е устойчив, с възможност да се моделира по множество начини, да поема различни натоварвания без да показва следи от ползване за дълго време, едновременно с това е лесен за поддръжка. Това го прави най-подходящата настилка за такъв тип спортно съоръжение на открито. След внимателното полагане и оформяне става перфектната комбинация за всеки елемент на скейтборда.

„Такива бетонови скейт паркове има изградени съвсем малко на брой в страната. Те са чудесна предпоставка за хора от всякакви възрасти да спортуват и да срещат други хора със сходни интереси. Нашият екип е щастлив, че имаше възможността да проектира такова публично пространство.“ – коментират от Blueprint Architects.