ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 2, 2020

Имаме възможност да поемаме големи поръчки с кратки срокове

Разговор с г-н Илия Димитров, Изпълнителен директор на Балканкерамик

Имаме възможност да поемаме големи поръчки с кратки срокове

Уважаеми г-н Димитров, в началото на нашия разговор бихте ли представили накратко Балканкерамик АД на читателите на списание ИНФРАБИЛД?
Балканкерамик АД е завод за бетонови вибропресовани изделия, част от Синергон холдинг. Инвестицията в модерна автоматизирана линия позволи на завода, за тези повече от 10 години да се наложи като един от водещите производители в този сектор. Като доставчик на продукти за вертикална планировка на водещи компании в инфраструктурното и сградно строителство, специализирани апликатори, с нашият основен търговски партньор Топливо АД са реализирани многобройни проекти в цяла България.

След внимателно анализиране и проучване на тенденциите, нагласите на клиентите и ясните сигнали, които изпращаше пазарът, реорганизирахме и оптимизирахме работния си процес. Целта беше да се реагира адекватно на увеличението на броя на заявките и доставките на клиентите. В резултат на това реализирахме 30% нарастване на производствения ни капацитет.

В момента, производителността на завода позволява нашата компания да поема поръчки на клиенти, без да се притеснява от обема или срока за тяхното изпълнение. За един ден производствените мощности са в състояние да произведат над 1000m² настилки от типа "тротоарни плочи" или павета с дебелина до 6cm. В съсътояние също сме и да произведем над 2000m "магистрални" бордюри с размери 50/35/18cm или над 5000m бордюри за паркове и градини.

В продължение на това, бихте ли се спрели по-подробно на производството? Какви са производствените активи, с които разполагате, използваните технологиите, както и какви са отличителните характеристики на предлаганите изделия?
В сърцето на производствената линия, с която разполагаме, е вибропресата на фирма АМЕ, която има възможност за производство на за двуслойни вибропресовани бетонови изделия. Технологията за двуслойни изделия позволява изработване на плочки и паважи с голяма износоустойчивост и различни текстури и цветове, в зависимост от изискванията на клиентите. Разширихме гамата си от нови форми, които позволяват на клиентите ни да изграждат вертикална планировка в разнообразни комбинации по форма и цвят. По този начин те могат да създават нова и уникална градска среда. Планираме също и монтаж на "Мултиколор" система, чрез която да се постига цветови комбинации наподобяващи естествен камък.

Автоматичното дозиране на основните суровини и пигментите е гаранция за минимални отклонения в якостните показатели и външният вид на изделията. Вградените в линията робот за палетизиране на готовата продукция и пакетажна машина допринасят за високата производителност на нашето предприятие.

Бихте ли разказали на читателите на списание ИНФРАБИЛД за някои проекти, реализирани продукти, произведи в предприятието?
През миналата година имахме интересен голям проект за Логистична база в Индустриална зона Божурище. За нас това беше предизвикателство, както като изпълнение, така и като логистика. В много кратък срок бяха произведени 10000m2 паваж за тежко натоварване Бехатон с дебелина 10cm. За доставката на тези 1300 балета бяха необходими над 90 курса с тежкотоварни камиони. Своевременно не забавихме доставките към наши клиенти, работещи по други проекти.

Сериозно участие имахме като доставчици по редица проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г., по подмярка 7.2: „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Такива проекти бяха реализирани в Роман, Вършец, Ботевград, Своге, както и в доста други по-малки населени места.

Това направихме в партньорство с колегите от Топливо АД, които с развитата си дистрибуторска мрежа и квалифициран търговски екип спомогнаха за постигането на тези резултати.