ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 3, 2020

Напредва строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“

Напредва строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“

Напредва строителството на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“, като на обекта се работи едновременно в двете тръби. Съоръжението ще е с дължина около 2км, с две отделни тръби в посока и ще бъде най-дългият пътен тунел у нас. Към него са включени два обслужващи пътя от двете страни и хеликоптерна площадка. Тунелът се изгражда по нов австрийски метод, при който е възможно да се прокопават около 1,5-2м във всяка тръба на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи и армиран пръскан бетон и анкери.

Новият тунел на автомагистралата ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Целта е завършване на обекта до януари 2022 година.

Проектът за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020г. Участъкът е с обща дължина 4,4км и е разделен в 3 подучастъка, в това число и тунелът. Подучастъкът преди съоръжението е с дължина 720 метра. Той включва изграждането на мост, който ще е дълъг 540 метра и ще преминава над 6 препятствия – река Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на съоръжението. Виадуктът се изпълнява по иновативна за нашата страна технология - потактово избутване на горното строене. Третият подучастък е с дължина 1400 метра и се предвижда да бъде изградена аварийна връзка, която да може да отведе движението в посока София по път Е79 при настъпване на непредвидена ситуация в тунела на магистралата.