ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 4, 2020

Аматех представя новите заводи за асфалт Ammann в България

Аматех представя новите заводи за асфалт Ammann в България

От началото на тази година на територията на страната ни бяха изградени и въведени в експлоатация два нови завода за асфалт марка Ammann. Двата нови завода са доставени и изградени от Аматех - изключителен представител за България на заводите за асфалт с марката Ammann. Освен търговски партньор на Ammann, Аматех разполага с оторизиран и окомплектован сервиз за асфалтосмесителните инсталации Ammann у нас.

„Заводите са с голям капацитет, оборудвани с иновативни системи за асфалтопроизводство, с които може да се влага до 25% фрезован асфалт, както и с патентованата система на Ammann за спенен битум - Ammann Foam©, технология с която се произвежда топла асфалтова смес (110-130оС) и с достатъчно отворено време на полагане, както при класическия горещ асфалт. Заводите се отличават с енергоефективност. Тя се постига благодарение на усъвършенствани технологии и на софтуера за управление Ammann as1 Ver.5.“ - споделиха за спсиание Инфрабилд от Аматех.

Заводът Ammann Unibatch 200P на Главболгарстрой Холдинг е в експлоатация от 4 юни на територията на ПБ Опицвет, Софийска област. Новата придобивка е изградена редом до завода SIM Ammann, който е в експлоатация във фирмата от 21 години. Двете мощности ще произвеждат асфалт за нуждите на строителството на Автомагистрала Европа. Другият нов завод, модел Ammann SolidBatch180, е на фирма Каро трейдинг - до с. Белотинци обл. Монтана. За неговото изграждане Каро трейдинг кандидатства и спечели съфинансиране по Европейската Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„През миналата година Аматех отбеляза 20 години от създаването си. За този период техниците на компанията са монтирали и въвели в експлоатация повече от 70 завода у нас и по света. Освен новите заводи, които доставяме и изграждаме в България, работим и върху редица други проекти, като доставка и монтаж на допълнително оборудване към по-стари заводи за асфалт, дозатори за добавки, газификация на горелките и др. Пример за интересен проект, по който работят нашите монтажниците днес, е заводът Speedy Batch 300t/h - Щрабаг на кариера Козяк, до гр. Сливница. Той има специфична компактна конструкция и е от серията на мобилните заводи, конструиран за монтаж върху уплътнена площадка. С капацитет на миксера 4,5 тона и горелка на сушилния барабан с мощност 25 мегавата, заводът се явява най-големият асфалтов завод у нас. Собственост е на Щрабак и първоначално е работил на летището в Дубровник - Република Хърватска.“ - допълниха за новата доставка от Аматех. Заводът е изграден като преместваемо съоръжение и след приключване на участъка от Автомагистрала Европа, отново ще бъде преместен.

„Аматех разполага с правоспособен проектант по „Технология на асфалтопроизводството“ в лицето на инж. Ивайло Петракиев, управител на компанията и основател на специализирания сервиз SIM-Ammann в България. С тази правоспособност затваряме цикъла при изграждането на нови заводи за асфалт, започвайки от самото проектиране на площадката, съставяне на нужната документация и узаконяване на обекта, следват доставката, монтажът, въвеждането в експлоатация, гаранционното и след гаранционно обслужване. Също така съдействаме на клиентите си при кандидатстване за съфинансиране по оперативните програми на Европейския съюз.“ - допълниха още от компанията.