ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 4, 2020

Стремим се да бъдем водещият партньор за кофраж, скеле и компоненти

Разговор с Георги Димитров, Управител и Христо Дойчев, Ръководител Техническо бюро, ПЕРИ България

Стремим се да бъдем водещият партньор за кофраж, скеле и компоненти

Георги Димитров, Христо Дойчев

Тази година отбелязвате 20 години PERI в България, как бихте обобщили този период на присъствие и развитие в българския строителен сектор? Кои са поводите Ви за гордост?
Георги Димитров: Щастлив съм да съм част от тази 20-годишна история! Днес PERI е световен лидер в производството и доставката на високотехнологични системни решения за изграждане на всякакъв тип и форма монолитни конструкции в ниското и високо строителство. Това включва кофраж, скеле, компоненти и придружаващ ги инженеринг. Ние винаги сме залагали на продукти, които са съобразени с най-високите изисквания за безопасност и с които се работи лесно, бързо и качествено. По този начин отговаряме на очакванията на инвеститори, строители, архитекти и проектанти. Филиалът ни в България отваря врати през 2000 година и от тогава до сега предоставя на своите клиенти експертни инженерни решения.

Предлагате иновативни системни решения, с които се изграждат разнообразни обекти. Споделете за някои продуктови решения, наложили се през годините у нас?
Всички продукти на PERI се отличават с иновативен дизайн, интуитивен монтаж и гарантирана безопасност. Разполагаме с разнообразни системни решения за колони, стени и плочи, с които се изграждат ефективно и бързо всякакви конструктивни форми, както при изпълнението на жилищни сгради и комплекси, така и при административни и обществени строежи. В нашето портфолио ще откриете компоненти, които затвърждават продуктовото ни разнообразие както при изпълнението на самия груб строеж, така и в осигуряването на безопасност на строителната площадка.

Други наши продукти, които се асоциират със сигурност, са системите скеле PERI UP. В зависимост от това дали говорим за инфраструктурен проект или високо строителство – на обекта може да срещнете както фасадно, модулно, армировъчно, така и подпорно скеле с висока носеща способност – разказа за списание Инфрабилд Анна Неделкова, продуктов мениджър.

През годините разработихме многобройни решения за инфраструктурни проекти с различни инженерни системи за мостови, тунелни и хидротехнически съоръжения. С натрупания опит и успешно реализирани проекти затвърдихме своето присъствие на пазара и станахме надежден и търсен партньор на всеки изпълнител, изправен пред предизвикателствата на занаята. – допълниха Иван Бръмбаров и Александър Савов, инженер-проектанти.

В допълнение към предлаганата от Вас богата гама от продукти и системни решения, бихте ли казали на какви други технологични иновации разчитате в своята работа?
Като цяло строителният бранш е доста консервативен и поради тази причина се забелязва някаква форма на резистентност и придържане към традиционни методи, когато се появи технологична иновация на пазара. Въпреки това, ние от PERI сме в непрекъснат процес на усъвършенстване. Важно е да се отбележи, че този процес е взаимен - с доверието на клиентите ние се учим и развиваме заедно. Тепърва предстои да се разгърне дигиталната революция в строителството. Ние системно се подготвяме за този момент и работим в BIM среда. Пространственото моделиране има редица предимства. С този модел на работа вникваме в същността на проекта още на много ранен етап, до последния детайл може да проследим особеностите на всеки един проект и така да положим основите на една по-лесно протичаща работа в бъдеще. Убеден съм, че съвсем скоро този подход на работа ще бъде стандарт, а ние работим още отсега, за да предоставяме винаги най-доброто на нашите клиенти! - сподели Зафир Зафиров – инженер-проектант.

PERI е доказан партньор на редица мащабни проекти. Бихте ли отличили някои ключови проекти, където са използвани Ваши решения?
Всеки един проект е резултат от усилията и професионализма на всеки един от екипа ни. Разбира се, няма как да не отбележим и ролята на нашите партньори и доверието им в нас. Всичко това осмисля работата ни и е онова, заради което вече 20 години ни има на българския строителен пазар, основата, върху която градим бизнеса си и се развиваме. Много са проектите, с които се гордеем и са емблематични, както при високото строителство, така и в областта на инфраструктурата. Ще споменем известните в София търговски център The Mall, Бизнес център Мегапарк, Бизнес парк в кв. Младост, Long Tower – Mall Bulgaria, Болкан бизнес център, NV Tower, Парадайс Плейс и др. Няма как да подминем и проектите в индустрията - ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, медодобивен завод Аурубис в Пирдоп, реконструкция на металургична компания за цветни метали КЦМ 2000 Груп, Пловдив. Обектите във водния сектор - пречиствателни станции в Монтана, Казанлък, Айтос, Балчик, Кубратово и др. Разбира се, и мащабните инфраструктурни проекти. Едни от ключовите инфраструктурни обекти са изграждането на Дунав мост 2, пътен възел Даскалово, мостово съоръжение и част от обхода на гр. Габрово, реконструкцията на яз. Студена и почти всички новоизградени метростанции в столицата. Всичко това сме успели да постигнем до голяма степен благодарение на доверието на нашите партньори. – разказаха Иван Иванчев, Стоян Пенев и Кристина Възгечева, търговски представители.

На своята 20 годишнина какво си пожелавате за в бъдеще? Какви са очакванията и плановете Ви за развитие?
Христо Дойчев: Успехът ни се измерва с успеха на нашите клиенти. Натрупахме много опит по казуси, които решавахме заедно. Днес значителна част от обектите в страната се осъществяват с наши технически решения. За последните 5 години екипът се увеличи и обогати! За да празнуваме сега и с усмивка на лице този юбилей, може би най-голямо влияние са оказали разбирателството в екипа, удовлетворените клиенти и успешно реализираните проекти. Пожелавам си още много години заедно!
Георги Димитров: Стремим се да бъдем водещият партньор за кофраж, скеле и компоненти, като непрекъснато оптимизираме строителния процес и го правим по-ефективен, бърз и безопасен. Това е есенцията на нашата работа, която вършим всеки ден с отдаденост и висок морал. Ще продължим все така да предизвикваме себе си и невъзможното, за да предоставим най-доброто обслужване на професионалистите в бранша.