ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 5, 2020

Висока производителност и ниски разходи от Kleemann за българското пътно строителство

Висока производителност и ниски разходи от Kleemann за българското пътно строителство

През първата половина на годината Виртген България достави и пусна в експлоатация четири машини от реномираната марка Kleemann. Двете мобилни трошачки и двете мобилни пресевни инсталации допълниха разширяващия се машинопарк на Европейски пътища АД, Пловдив, част от Грома Холд.

Изборът на клиента е предшестван от внимателно проучване на марката Kleemann. Първи лични впечатления ръководството на фирмата получава преди няколко години на новострояща се автомагистрала в Сърбия, където работят две мобилни роторни трошачки Kleemann MR 130. Голямо впечатление прави изключително високата производителност на машините, както и отличната зърнометрия и чистота на получените фракции. Следва посещение на завода на Kleemann в Германия и обиколки по кариери, оборудвани с трошачно-пресевна техника Kleemann и от конкурентни марки.

Друг важен фактор при вземане на решението за покупка на машините Kleemann е изградените взаимоотношения и голямо доверие между Виртген България и Грома Холд. През 2015г. Виртген България започва да доставя машини на дружеството за ремонтите на АМ Тракия: фрези за асфалт, асфалтополагачи и валяци. И така в рамките на последните пет години клиентът се убеждава във високото ниво на следпродажбеното обслужване на Виртген България, което включва качествени обучения, задълбочени консултации и професионално сервизиране на доставената техника.

Най-голямата от доставените машини Kleemann е мобилната челюстна трошачка MC 120 Z PRO с производителност до 650т/ч и размери на входа на трошачния възел 1200х800мм. Машината е от най-новото поколение на немския производител и разполага с дизел-електрическо задвижване, в т.ч. с възможност за работа само на електричество от мрежата. Втората мобилна трошачка е роторна - от модела Kleemann MR 130 Z EVO2, също с дизел-електрическо задвижване. Тя предлага максимален капацитет на входа до 450т/ч и размери на входа на трошачната камера 1300х900мм. Оборудвана е със ситов модул на изхода, както и с рециркулационна транспортна лента, която връща надгабаритната фракция за повторно трошене или го стифира на отделен куп. Тези два модела се внасят в България за първи път.

Впечатляваща е и мобилната пресевна инсталация Kleemann MS 953 EVO. Тя се отличава с три ситови нива (всяко с размери 1550х6100мм), производителност до 500т/ч и възможност за задвижване не само от собствен дизелов двигател, но и чрез външно електрическо захранване. Преди две години Виртген България достави и пусна същата инсталация в Република Северна Македония. И трите машини могат да се видят в експлоатация на разширяването на пътя Ботевград-Мездра.

Четвъртата доставена машина е мобилна пресевна инсталация за скалпиране (предварително пресяване) на взривена скална маса или други материали с големина до 400мм. Нейната производителност е до 400т/ч. Понастоящем тя работи на кариера „Клокотница“.

Един от най-важните фактори за постигане на най-ниски разходи за произведен тон продукция е използването на най-съвременни технологии за задвижване. От една страна Kleemann влага мощни и в същото време много икономични дизелови двигатели от Scania и Deutz. Но най-голяма ефективност се постига чрез дизел-електрически задвижвания. Влага се електрогенератор, който произвежда ток за електромоторите, задвижващи всички транспортни ленти и ситови модули. При дизел-електрическите трошачки едното решение за трошачния възел е той да се задвижва от електромотор или директно от дизеловия двигател, докато всички конвейери и сита на трошачката са на ток.