ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 5, 2020

БС Конструкция предоставя иновативни решения в областта на строителството

Разговор с Александър Калъпсъзов, зам.-изпълнителен директор БС Конструкция

БС Конструкция предоставя иновативни решения в областта на строителството

Александър Калъпсъзов, Заместник- Изпълнителен Директор БС Конструкция
инж. Александър Калъпсъзов е строителен инженер с повече от 29 години професионален опит. Завършил е УАСГ, специалност Промишлено и гражданско строителство, направление Конструкции. Има придобита квалификация Управление на инвестиционни проекти в строителството.
Инж. Калъпсъзов е Заместник-Изпълнителен Директор на БС Конструкция АД, като кариерата му в БС Група Компании започва през 2000 г. Участвал е пряко в изграждането на знакови обекти като Терминал 2 на Летище София, Централна Автогара София, метростанции от втори и трети метродиаметър на Софийското метро и др.


Уважаеми инж. Калъпсъзов, за последните 26 години БС Конструкция е изградила редица инфраструктурни обекти, част от които и с национално значение. Бихте ли представили за читателите на сп. ИНФРАБИЛД по-значимите от тях?
За повече от 26 години в БС Конструкция сме завършили успешно проекти от всички области на строителство. Инфраструктурни обекти от национално значение са например Терминал 2 на летище София, Централна Автогара София, реконструкция на кръговото движение на Руски Паметник в София и първият „зелен“ трамвай в България. Безспорно значими обекти от областта на инфраструктурното строителство, които са част от портфолиото на компанията, са метростанциите Ломско шосе и Булевард България от втори и трети метродиаметър на Софийското метро. Освен тях, през годините сме завършили редица сложни обекти като ски зоната в Банско, заводи на международни компании с производствени бази в България, търговски и логистични центрове, жилищни комплекси и ваканционни селища и много други. Богатият опит и експертизата, която имаме във всички области на строителството, безспорно са сред нещата, които ни отличават и носят добавена стойност за възложителите, с които работим.

Обектите, по които работите са интересни и от гледна точка на инженерно техническите решения, които използвате. Бихте ли разказали повече за използваните методи при изграждането на новооткритите метростанции от III-тия участък на софийското метро?
БС Конструкция е главен изпълнител на Метростанция Булевард България, която бе изградена по Милански метод и изцяло завършена преди планирания срок. Екип от доказани специалисти в областта на пътното и инфраструктурно строителство бяха ангажирани с реализирането на проекта. Като цяло Миланският метод се прилага, за да се възстанови по-бързо движението по булевардите. При Миланския метод първо се изграждат шлицови стени и над тях се изгражда покривната плоча. Те изпълняват двойна функция - за странично укрепване по време на строителството и като конструктивни елементи при експлоатацията. При възстановено движение над станциите или тунелите се извършват изкопните работи под защитата на покривните плочи и се изграждат останалите конструкции на съоръженията. Едно от основните предимства на Миланския метод е съкращаване на времето за строителство и по-бързото освобождаване на площите за движение на повърхността. Това го прави все по-често използван и предпочитан метод на строителство, предвид интензивния трафик в столицата и стремежа да се улесни придвижването на хората.

Бихте ли разказали повече за услугите, които са част от портфолиото на БС Конструкция?
БС Конструкция има експертизата и възможността да реализира цялостното изграждане на един проект в ролята на главен изпълнител. Това безспорно носи редица предимства за инвеститорите от гледна точка на по-висока ефективност, по-лесна комуникация и по-добро управление на цялостния процес, което рефлектира и върху крайния резултат.

В БС Конструкция предлагаме пълен спектър услуги: проектиране, инженеринг, строителство и управление на проекти в качеството си на главен изпълнител. Екипът ни от високо квалифицирани специалисти е на разположение относно решаване на различни технически проблеми в хода на реализиране на проекта, както и за консултиране по различни аспекти на всеки един етап от строителството. Ние сме част БС Група Компании АД, която е водеща група компании в областта на строителството, производството на строителни материали, инвестициите, управлението и развитието на недвижими имоти и ваканционни селища. Благодарение на това имаме възможността да предложим на нашите клиенти цялостни решения и услуги и така да отговорим възможно най-адекватно на техните очаквания.

Какви са очакванията ви за развитието на строителния бранш?
Ситуацията с covid-19 несъмнено оказва влияние върху строителството, но смятам, че на нея може да се гледа и като на възможност. Ако вземем за пример индустриалното строителство, се оказва, че все повече инвеститорите осъзнават риска в това да съсредоточават производствата в един регион или една държава. Наблюдава се тенденция към преосмисляне на дългосрочните инвестиционни планове и пренасочване към различни пазари. Това би могло да се окаже благоприятна тенденция и за индустриалното строителство в България. Друга съществена тенденция за сектора е дигитализацията в индустрията – процес, който безспорно ще продължи да оказва влияние върху проектирането и производството на строителни материали. Като цяло, ние в БС Конструкция се ръководим от мисията си да предоставяме иновативни решения в областта на строителството за безопасна, здравословна и комфортна среда на живот. Това е водещият принцип, който се стремим да следваме в работата си. В комбинация с безкомпромисното качество и експертизата на екипа ни, успяваме да отговорим на очакванията на възложителите.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини