ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2020

90 години KOBELCO - иновации и качество

90 години KOBELCO - иновации и качество

Тази година се навършват 90 години откакто Kobelco създава първият минен електрически багер с права лопата през 1930 г. в Япония, иновация, която ще окаже въздействие както върху бизнеса, така и върху световната строителна индустрия.

Успехът на Kobelco до голяма степен се дължи на ненадминатата репутация на японския производител за изграждане на дълготрайна и лесна за поддържане машина, която може да издържи в най-тежките условия на работа. В продължение на 90 години качеството е приоритет на Kobelco и тази философия няма да се промени, въпреки непрекъснато променящата се икономическа среда.

Kobelco – началото
От разработването на първия електрически минен багер и представянето на първата хидравлична машина, историята на Kobelco е изпълнена с „първи“.

През 1930 г. Kobelco създава първият багер с права лопата в Япония, проправяйки път за всички бъдещи строителни машини на Kobelco и давайки тон за десетилетия новаторски технологични разработки.

През 1960 г. Kobelco завършва фабриката в Окубо и започва производството на строителни машини. Днес тази фабрика все още съществува и е посветена изцяло в производството на кранове Kobelco. Това е една от четирите фабрики на Kobelco в Япония.

През 1967 г. е произведен първият хидравличен багер от верижен тип, разработен по собствената технология на Kobelco - H208, с това стартират още 40 години иновации на Kobelco: пускането на серията SK-New MARKII хидравлични багери (през 1987 г.), градски тип хидравличен багер серия „Acera“ (през 1989 г.) и серия „Beetle“ мини багери с малък радиус на завъртане (през 1996 г.).

Kobelco – в днешно време
През последните две десетилетия Kobelco остава в челните редици при разработването на багери. Високотехнологичната фабрика в Ицукайчи играе ключова роля като производствена база за багерите Kobelco и в развитието на нови технологии.

Едно от най-важните нововъведения на Kobelco към днешна дата е развитието на хибридна технология - Kobelco е първият голям производител на багери, който подтиква развитието на хибридите през 1999 г. Това мислене за напред в бъдещето води до създаването на хибриден багер (HE-01) през 2007 г., последван от продажби на хибриден багер в 8-тонния клас (80H) през 2010 г. Първият произведен хибриден багер от 20-тонен клас е SK200H-9, след което през 2017 г. е представен SK210HLC-10 - първият хибриден багер в света, който използва литиево-йонна технология.

През последните години Kobelco създаде репутация на лидер и на пазара за машини за разрушаване. През 2006 г. Kobelco произвежда най-високата (за тогава) машина за разрушаване на сгради в света (SK3500D). В стремежа си да подобрят производителността на разрушителите Kobelco разработва конструкцията на машините така че да имат основна стрела и взаимозаменяеми приставки, позволяващи една машина да бъде адаптирана към множество спецификации.

През 2007 г. Kobelco представя хидравличен багер с нулев радиус с нова интегрирана система за охлаждане Noise&DustReduction (iNDr). Благодарение на тази система се постига ниско ниво на шум, охлаждане на двигателя, подобрена надеждност и по-комфортна работна среда за оператора. Днес тази иновативна технология може да бъде намерена в много мини и средни багери.

Kobelco в Европа
Важен етап за Kobelco през последното десетилетие беше възстановяването на Kobelco Construction Machinery Europe B.V. (KCME) в Алмере, Холандия през 2013 г. През последните седем години тази важна база осигурява по-ефективна услуга и пълна следпродажбена поддръжка за своите Европейски клиенти, заедно с 64 дилъри и 270 търговски обекта в 60 държави. През 2018 г. Kobelco навлезе и на българския пазар като за свой доверен представител избра Меркури Инвест ЕООД.



МЕРКУРИ ИНВЕСТ

Сливен 8800, бул. Стефан Караджа 38, Индустриална зона, п.к. 203
тел.:044/ 622117
087/ 9014060