ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 8, 2020

Оценка отличен 7

Оценка отличен 7

През септември Зет и Ем Правйвит Ко., официалният вносител на Hitachi CM, достави на Кода - ЕВ Транс първия в България верижен багер Hitachi от най-новата седма серия на японския производител. Още със старта си у нас Hitachi ZX350LC-7 респектира с мощност, бързина и удобства за оператора, както и с впечатляващо нисък разход на дизел.

Първият обект на новодоставената машина от поколението Zaxis-7 е изпълнение на земекопни работи при реконструкцията на газопровод недалеч от София. Веднага разпознаваме новия Hitachi ZX350LC-7 по специфичния сигнален оранжев цвят на марката - солиден кариерен багер с работна маса 36,5 т, 2,2-кубикова усилена кофа и с хидравлична линия за чук и ножица.

Поглед по-отблизо
Новият Hitachi ZX350LC-7 се захранва от 6-цилиндров 7,79-литров дизелов двигател Isuzu с мощност 286 к.с. Агрегатът покрива екологичните норми по Етап V на ЕС чрез комбинация от няколко технологии: селективна каталитична редукция (SCR) с AdBlue, дизелов окислителен катализатор (DOC) и филтър за сажди и други частици (CSF), отделяни в процеса на изгаряне на дизела. Според Hitachi СМ трябва да очакваме намалена консумацията на гориво на ZX350LC-7 с 8% до 16% спрямо предходният модел. Данните от телематичната система Global e-service, наблюдавани и от вносителя, показват, че към момента разходът на гориво на доставения багер е 14,5-15,5 л/ч.

За постигането на този отличен резултат своя принос определено има най-съвременната хидравлична система TRIASIII на Hitachi. Тя използва три аксиално-бутални помпи с променлив дебит и най-модерно компютърно управление. За отбелязване е, че машината е доставена с хидравлично масло Long Life, което се сменя на 5000 моточаса. Освен това качеството на двигателното и хидравличното масло се следи постоянно чрез уникална иновативна система на Hitachi. Два сензора отчитат дали качеството на маслото се е влошило и изпращат данните към Global e-Service. Така клиентът има сигурност и спокойствие за състоянието на своя багер, а и необходимостта от поддръжка и непланирани престои намалява.

Кабината се изглежда много комфортна, с удобна седалка и подлакътници. Цветният дисплей с 8-инчов екран, прегледно подредените бутони и превключватели, както и удобните джойстици излъчват усещането за високата класа на Hitachi. Видимостта към работната зона е отлична, като за работа при слаба външна осветеност са предвидени работни LED-светлини. Безопасността е допълнително повишена чрез система от камери с цветно изображение и обсег 270°. Вътре в кабината операторът има избор от шест режима на изглед от камерите: тип „птичи поглед“ отгоре, разделяне на екрана на три сегмента с изображение от всяка камера, само камерата за зоната зад противотежестта и т.н. Наистина впечатляваща машина.

Мнението на оператора
Операторът на новия багер също споделя своите положителни впечатления, а има и сериозна база за сравнение - работил е на различни марки багери, в т.ч. Hitachi ZX250LC-5. Заради опита си с 36-тонни машини от други производители очаква багерът да е със сравнително по-бавни работни движения, но е много приятно изненадан от голямата бързина, с която работи Hitachi ZX350LC-7. От съществено значение за него е изключително мощната хидравлика на машината, която е „проверена“ на обекта при разкопаване и изваждане на стари големи тръби. Много му допада видимостта около багера, получавана чрез системата от камери, предлагащи изглед тип „птичи поглед“. А за работните LED-светлини сподели, че са много силни и отлично осветяват зоната около машината.



ЗЕТ И ЕМ ПРАЙВИТ КО

София 1000, ул. Ангел Кънчев 5
тел.:02/ 9888657