ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 8, 2020

"Прозрачна кофа" за челни товарачи от Doosan

Doosan Infracore Europe представи първата в света "прозрачна кофа" за колесни челни товарачи. Това е система, която позволява на оператора да вижда пространството, скрито пред кофата от нейните контури, като използва монитора в кабината. Иновативната система прави постоянно снимки на зоната пред челния товарач с помощта на няколко камери. След това тя комбинира изображенията и ги показва на дисплея в кабината в реално време.

Заради невидимите зони, където пряката видимост се блокира от кофата, пространството пред машините е опасно и там могат да възникнат инциденти. Все пак, с новата функция "Прозрачна кофа" на Doosan, операторът лесно може да провери на дисплея какво има точно пред кофата и така да предотврати евентуален инцидент, което ще доведе до значително повишаване на безопасността при работа на обекта. Друго предимство на тази технология е, че тя може съществено да подобри ефективността при работа, като представи на оператора цялостен изглед на пространството пред машината по време на товарене, разтоварване или пренасяне на различни материали, например трошени скални фракции, пясък или пръст.

Doosan Infracore е първата компания в света, която разработва и прилага на практика функция за проекция на пространството отпред при строителни машини. Производителят е заявил патенти в Европа, Северна Америка, Китай и Южна Корея. Doosan отдавна предлага усъвършенствани високотехнологични разработки на модерни обезопасителни системи за гамата си от строителни машини - например системата AVM за цялостна видимост около машината с помощта на камери и системата за предупреждаване за препятствия зад машината, използваща ултразвукови сензори. Тези две технологии вече се използват в реални работни условия, а обратната връзка от клиентите е ентусиазираща.