ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 8, 2020

Предлаганата само от Hörmann мобилна преграда OktaBlock отличена с реномирана награда за сигурност

Предлаганата само от Hörmann мобилна преграда OktaBlock отличена с реномирана награда за сигурност

При връчването на британските награди "Security & Fire Excellence Award 2020" компания Hörmann спечели първо място в категорията "Иновация на годината при решенията в областта на сигурността" с мобилната преграда за блокиране достъпа на превозни средства OktaBlock. Със сертифицираната мобилна преграда OktaBlock е възможно гъвкаво във времето, мобилно и рентабилно обезопасяване на различни мероприятия срещу навлизане на превозни средства.

На двете специализирани изложения IFSEC International и FIREX International, които се провеждат ежегодно в Лондон, с наградата Security & Fire Excellence Award се отличават най-иновативните продукти на пазара в областта на сигурността и противопожарната защита. При виртуалното връчване на наградите през 2020 г. компания Hörmann беше отличена в категорията "Иновация на годината при решенията в областта на сигурността" за мобилната преграда за блокиране достъпа на превозни средства OktaBlock.

"Много сме щастливи да получим тази награда и свързаната с нея положителна обратна връзка за продукта, който излезе на пазара преди около година", споделя Рюдигер Бирхенке, мениджър продажби в областта на системите индустриални врати и товаро-разтоварната техника при Hörmann. "Наградата потвърждава, че с OktaBlock предлагаме продукт, който внася реална добавена стойност в концепциите на градовете и общините по отношение на сигурността", допълва Рюдигер Бирхенке.

Наградата Security & Fire Excellence Award е второ отличие за OktaBlock. През февруари 2020 г., в рамките на Международното изложение за строителство и архитектура Budma компания Hörmann получи "MTP Gold Medal" за мобилната преграда за блокиране достъпа на превозни средства, която журито определи като особено перспективна.

Най-съществената характеристика на OktaBlock е осмоъгълната основна плоча с назъбен кант. При сблъсък с превозно средство болардът се накланя напред, при което основната плоча се заклинва със зъбците си между превозното средство и пътното платно. Посредством полученото по този начин спирачно действие превозното средство спира движението си за кратко време и не може да се управлява повече. Благодарение на своята осово симетрична геометрия OktaBlock на Hörmann няма предварително определена страна за посрещане на удара и практически може да противодейства на удар от превозно средство от произволна посока. По данни на производителя това решение се предлага само от Hörmann.

Действието на OktaBlock е удостоверено с различни краш тестове. Продуктът е проектиран и сертифициран съгласно международните стандарти BSI PAS68:2013 и IWA-14-1:2013, както и в съответствие с още по-строгите изисквания на техническата директива на германската полиция относно мобилните прегради за блокиране достъпа на превозни средства. За разлика от други мобилни решения, сертификатите са валидни и при използване на отделни модули. Следователно свързването на няколко модула не е задължително, което дава възможност за много гъвкаво приложение на OktaBlock при най-различни обстоятелства.

Новите мобилни прегради за блокиране достъпа на превозни средства предлагат възможност за гъвкаво във времето, мобилно и рентабилно, почти цялостно обезопасяване на различни мероприятия срещу навлизане на превозни средства. За разлика от стационарно монтираните защитни боларди и други блокиращи достъпа съоръжения, тук отпадат всички строителни мерки, като фиксиране към земята или полагане на захранващи кабели. Мобилната преграда за блокиране достъпа на превозни средства е конструирана така, че да може да се позиционира с лекота с помощта на мотокар.

В областта на системите за контрол на достъпа освен мобилната преграда за блокиране достъпа на превозни средства OktaBlock компания Hörmann предлага също така боларди, роуд блокери, прегради с шипове, както и бариери, бариерни системи и касови автомати.