ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 4, 2021

Иновативен продукт на Iterchimica за подобряване на характеристиките на асфалтовите настилки

Иновативен продукт на Iterchimica за подобряване на характеристиките на асфалтовите настилки

С цел подобряване на характеристиките на асфалтовата настилка и същевременно намаляване на въздействието върху околната среда, Iterchimica разработи асфалтов супермодификатор на име Gipave®.

Gipave® е подобрен с графен полимерен супермодификатор, съчетаващ специално подбрани отпадъчни пластмаси, нанопластички GraphenePlus и функционална основа, създадена от Iterchimica. Продуктът е резултат от шестгодишен изследователски проект, наречен Ecopave, финансиран по призив на регион Ломбардия и Европейския съюз (POR FESR 2014-2020 / Иновации и конкурентоспособност), в сътрудничество с Directa Plus, един от основните в света производител и доставчик на продук­ти на основата на графен, G.Eco (A2A Group), която предоставя рециклирана твърда пластмаса, и Университетът в Милано Бикока, който е извършил и завършил целия анализ на околната среда (Оценка на жизнения цикъл).

Новата технология е патентована успешно в Италия (съответната заявка е подадена в края на 2017 г.) и в САЩ. В Европейския съюз предстои патентна заявка. Gipave® съдържа специфичен вид твърди отпадъчни пластмаси, които обикновено не биха могли да бъдат рециклирани, като обикновено се озовават в инсталации за отпадъци до енергия. Като се разгледа път с дължина 1 км, ширина 15 м и дебелина 250 мм, използването на Gipave® ще позволи да се рециклират около 20 тона технически подбрани отпадъчни пластмаси. Първата пробна секция на Gipave® е извършена на SP 3 Ardeatina близо до Рим. Оттогава Gipave® участва в изграждането на още десет участъка, седем в Италия и три във Великобритания. Ето и част от тях: рулежка на летището в Рим Фиумичино, рулеща на летището в Каляри Елмас, SP 35 и SP 40 в провинция Милано, околовръстен път Fabriciano в Бергамо, SP 62 в Laimburg (Южен Тирол), Главен път в Кърбридж, Оксфордшир (Великобритания), път в Дартфорд, Кент (Великобритания), бензиностанция Q8 на SP 3 Ardeatina в Рим, A51 Tamworth Road в Личфийлд (Стафордшир) и мостът Сан Джорджо (E25) в Генуа. Едно от най-новите приложения всъщност беше това на новия мост San Giorgio в Генуа, където Gipave® беше използван в курса за износване на SMA.

„Досега всички тестове, проведени от университети и официални лаборатории, винаги са потвърждавали резултатите, постигнати по време на тригодишните лабораторни изследвания по отношение на повишените характеристики на асфалтовата смес (особено по отношение на умората и устойчивостта на сместа). Подобрението на конструктивните характеристики позволява да се удължи експлоатационният живот на асфалтовата настилка, като по този начин се намалят операциите по поддръжка и свързаните с това разходи във времето.

Освен това асфалтовите настилки, съдържащи Gipave®, който се добавя директно в асфалтосмесителя, са 100% рециклируеми в бъдещите производствени цикли. Това позволява спестяване на суровини и битум за първа употреба и значително намаляване на CO2 eq. емисии в атмосферата.

Всъщност, в сравнение със SBS (стирол-бутадиен-стирол), полимер, който често се използва при производството на модифициран битум, въглеродният отпечатък, свързан с производството на Gipave®, е с 92% по-нисък.

В заключение всички лабораторни и тестове на място са показали, че благодарение на прилагането на технологията Gipave® е възможно да се увеличат експлоатационните качества на асфалтовите настилки, удължавайки експлоатационния живот на асфалтовите настилки и предотвратявайки образуването на дупки. Анализът на околната среда, проведен от университета в Милано-Бикока, също свидетелства за значителните ползи по отношение на намаляването на въздействието върху околната среда и рециклирането на пластмаси.“ - информираха за читателите на сп. Инфрабилд от фирма Промаш, официален представител на Iterchimica за България.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама