ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 4, 2021

Модулно скеле Layher Allround при изграждането на тунел "Железница"

Модулно скеле Layher Allround при изграждането на тунел

Тунел „Железница“, част от автомагистрала „Струма“, е най-дългият тунел в България с дължина от 2 km. Ще бъде пуснат в експлоатация през 2022 година. Състои се от 2 еднопосочни тръби с габарит АМ29 (ширина 10.90 m и височина 7.35 m), като широчината на пътното платно е 8.50 m. Тунел „Железница“ се намира в планинската област на юг от Благоевград и на север от село Железница, като дълбочината му под земната повърхност достига до 120 m.

По проект в тунела са осигурени няколко напречни връзки между двете тръби – 4 пешеходни галерии, 2 свързващи галерии за превозни средства и аварийни ниши на всеки 150 m. За безопасното изпълнение на строително-монтажните работи се използват мобилни работни платформи от скеле, които осигуряват достъп до всяка точка от повърхността на тунелите.

За полагането на хидроизолацията на тунела, Ви Джи Еф Инженеринг ЕООД избраха мобилни работни платформи от системата модулно скеле Layher Allround. Върху релсов път бяха изградени 2 работни платформи с общо тегло 10 тона. Едно от основните изисквания бе светлият отвор на платформата да позволява преминаването на механизация, за да бъде възможно нормалното протичане на работния процес по изграждането на тунелите.

Системата модулно скеле Layher Allround позволява лесно и бързо да бъдат изградени произволни стоманени скелетни структури, в зависимост от нуждите и изискванията на всеки един проект. Това се постига благодарение на безболтовата технология розетка-клинова глава, логическото свързване и висока прецизност на елементите.

Системата осигурява безопасност без компромиси по време на монтажа. Здраво заклинени компоненти, гарантиращи максимална стабилност, дори в момента на изграждане.

Адаптивна система с богат набор от стандартни елементи, с дълъг експлоатационен живот и гарантирани наличности, съвместими с другите системи и продукти от Layher.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама