ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 4, 2021

В София вече се движат 30 нови тролейбуса на чешката фирма Skodа Transportation

В София вече се движат 30 нови тролейбуса на чешката фирма Skodа Transportation

Хиляди пътници в София вече използваха новите тролейбуси, доставени на Центъра за градска мобилност от чешката група Škoda Transportation. Тя произведе и достави за столицата 30 модерни нископодови тролейбуса.

Групата Škoda Transportation е един от значимите европейски производители на превозни средства за градския транспорт и железниците. Фирмата проектира и доставя най-вече нископодови трамваи, електрически локомотиви, влакове за градска среда, вагони за метро, електробуси и тролейбуси, както и системи за управление и задвижване на транспортни системи.

„Доставката на всички 30 осемнадесетметрови съчленени превозни средства тип Škoda 27 Tr беше довършена през юни. Първите тролейбуси, обаче, се появиха по улиците на София още през март и от Центъра за градска мобилност получаваме много позитивни оценки за тях,“ посочва Олдржих Хуса, проектов мениджър на Škody Electric.

Тролейбусите от фирма Škodа за София са оборудвани с тягови батерии, така че те се движат из столицата и на места, където липсва въздушна контактна мрежа за тролеи. С едно зареждане тролейбусът изминава около пет километра. Превозните средства са оборудвани модерно и комфортно - например с усъвършенствана диагностична система с дистанционно предаване на данни, информационна система за пътниците и климатична система.

„Само в столицата сега доставихме 80 нископодови съчленени тролейбуса и 30 дванадесетметрови тролейбуса. Други превозни средства наше производство се използват от пътниците в други български градове - Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен,“ допълва Петър Касенчак, Senior Sales Manager Škody Electric.

Групата Škoda Transportation има четири производствени предприятия в Чехия и Финландия, а посредством свои фирми присъства и в Германия, Полша, Унгария и Русия. Škoda Electric, член на групата Škoda Transportation, с 14 500 произведени бройки, е най-големият европейски производител на тролейбуси.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама