ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 4, 2021

Мобилност от следващо поколение в строителните машини

Мобилност от следващо поколение в строителните машини

Урбанизацията е водеща тенденция, притокът в метрополисите остава непрекъснат в световен мащаб с негативни последици за качеството на въздуха и качеството на живот. Само специално разработени концепции допринасят ефективно за опазването на климата. ZF предлага широка гама от решения и технологии. Бъдещето принадлежи на електрическата мобилност и зоните с нулеви емисии. Електрификацията не се ограничава само до леки автомобили. Все повече видове превозни средства като автобуси, камиони, строителни машини, трактори и дори кораби са с електрическо задвижване.

Според изчисленията до 2050 г. две трети от световното население ще живее в големите градове. Това развитие има и недостатъци: финият прах, емисиите на гориво и шум оказват влияние както върху околната среда, така и върху жителите. ZF знае: в идеалния случай строителната площадка на бъдещето трябва не само да бъде неутрална по отношение на климата, но и да работи безопасно и ефективно. Тези цели са отразени във водещия принцип „Vision Zero“, който ZF се стреми да постигне във всички свои подразделения: свят на мобилност без локални емисии, без катастрофи и без технически неизправности. За тази цел понастоящем компанията разработва ориентирани към бъдещето технологии. Всъщност понастоящем ZF предлага най-широката гама от решения за хибридни и изцяло електрически задвижвания за почти всеки тип превозни средства.

Предимствата на електрификацията са особено очевидни в градските строителни обекти: НУЛЕВА ЕМИСИЯ: електрическите задвижвания се нуждаят от енергия от възобновяеми източници, за да бъдат нулеви емисиите и свеждат до минимум емисиите на шум; отлична работа; ефективни електрически компоненти; здрав и надежден механичен задвижващ механизъм и компактно място за монтиране.

Градската строителна площадка на бъдещето е идеалното място за приложения в компактни електрически строителни машини. Тихата и без замърсяване експлоатация помага да се превърнат строителните дейности в градските райони или сгради в реалност, въпреки строгия контрол на емисиите.

Необходимо уточнение за електрификация на строителните машини е естественото им разделяне на стационарни и мобилни („на колела“). За стационарните електрически машини въпросът за източник на работна мощност е решен отдавна: електрическата мрежа.

За мобилните електрифицирани машини, ZF е насочила вниманието си и на тях се посвещават следващите статии. Важно е да се отбележи, че освен опазване на околната среда, електрифицираните строителни машини имат и важни технологични характеристики и особености. На първо място това е наличието на бордови източник на електрическа мощност: генератор на постоянно напрежение (динамо) или на променливо такова (алтернатор). Втората важна особеност и важно предимство е възможността за удобно предаване на тази мощност- по електрически кабели. И на трето, не по-малко важно място е технологичното удобство за изпълнение на различни и точно оразмерени операции - чрез електродвигатели. Именно това удобство е главната причина, която прави стремителното развитие на електрификацията в тези строителни машини.

За строителните машини ZF предлага изцяло електрическо задвижване eTRAC и електрическо ПТО, които намират приложение в челните товарачи, багерите, самосвалите и телескопичните товарачи. Повече информация по темата можете да намерите в следващите ни броеве.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини