ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 2, 2024

Язовир "Пловдивци" край Рудозем е налълно готов

Язовир

Язовир "Пловдивци" край Рудозем е напълно готов и се очаква да бъде назначена Държавна приемателна комисия за пускането му в експлоатация. Това каза в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която участва в дискусията "Европа в нашия дом." "Пловдивци" е първият язовир за питейни нужди, построен в България през последните 30 години. Към него е изградена и модерна пречиствателна станция за питейни води. Новото съоръжение ще подобри водоснабдителните услуги за около 40 000 жители на общините Рудозем и Мадан. Инвестицията е на стойност 47,4 млн. лв., а финансирането е по Проекта за развитие на общинската инфраструктура, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка.
На територия на област Смолян ще се инвестират и над 91 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата. Проектът се осъществява с безвъзмездна помощ в размер на 68,2 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." и включва изграждане или рехабилитация на 22 км водопроводи и 46 км канализация. Ще се модернизира и пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян.
Министър Аврамова подчерта, че от ключово значение за региона са и инвестициите в развитие на пътната инфраструктура, тъй като Смолян е единствената област в България, която няма достъп до жп транспорт.