ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 2, 2024

Иновативна мостна технология

Иновативна мостна технология

Смелият дизайн на окачения мост New Bridge в словашката столица Братислава е авангардно инженерство. Например, наклоненият асансьор, който изисква сложно прокарване на кабели. LAPP посреща смело това предизвикателство - с почти 50 метра дълга верига за захранване.

Каква бе задачата
Словашкият мост на националното въстание в Братислава - често наричан просто New Bridge - е забележителност, която всеки турист, посетил словашката столица, ще помни.
Висящият мост е с дължина 430 метра и се поддържа от само два пилона на един бряг на Дунав. 21-метровата стоманена конструкция се люлее свободно над водата. Високата 95 метра кула близнак, на която е закрепен стоманеният кабел, е наклонена назад и навътре, с наблюдателна платформа и ресторант в горната част, до които се движи асансьор до хиляда пъти на ден. Какво беше предизвикателството пред LAPP - асансьорът, включващ захранващи кабели в един от грандиозните два пилона на окачващия мост, трябваше да бъде заменен.

Решението предложено от Лапп
Пилоните на кулата са наклонени 7 градуса навътре и 17 градуса назад, за да поемат натоварването на стоманените кабели на моста от 7,537 тона. Кабината на асансьора се движи нагоре по релсите. Решението на LAPP за това изключително предизвикателство бе почти 50 метра верига за захранване, която да направлява кабелите в леко наклонения пилон към кабината на асансьора. Освен това да ги държи и далеч от стените. Дефектите в старата конструкция бяха толкова очевидни, че тя не можеше просто да бъде заменена. С новото решение, предложено от Лапп, асансьорната кабина (за до 10 човека) пътува до върха само за 45 секунди.

Продукти предложени от Лапп за това решение
Инженерите от LAPP използваха напълно сглобена специална версия на веригата SILVYN CHAIN, стоманена гъсенична верига. Веригата е дълга 48,36 метра и е в стоманена клетка, която направлява гъсеничната верига към кулата с правилния наклон и предотвратява контакт със стените. Освен това, това решение компенсира топлинното разширение на почти сто метровия висок стоманен пилон. Екстремните температури, които преди това водеха до повреди, сега не оказват влияние върху асансьора.
Само високо гъвкавите кабели могат да издържат на високи скорости. Захранващата верига е оборудвана с LAPP OLFLEX FD 855 P (2x50 метра) и UNITRONIC FD CP TP plus (2x50 метра). Те са проектирани специално за изключително динамични приложения и големи радиуси на огъване.

Успех на решението, предложено от Лапп
Успешните решения като тези са специалност на LAPP. От 2015г. LAPP предлага интеграция на кабели и тръбопроводи във влакови вериги под името OLFLEX CONNECT CHAIN. При запитване LAPP може дори да извърши монтаж в помещенията на клиента. LAPP натрупва опит с тези видове решения от 80-те години насам.
Продуктите на LAPP се предлагат на българския пазар от ВиВ Изоматик. Повече на www.viv-isomatic.com