ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 3, 2020

Отбелязаха Световния ГИС Ден

Отбелязаха Световния ГИС Ден

За 21-ва година България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в София, с участието на рекордните повече от 700 представители на близо 200 организации от различни сфери на икономиката в страната. Престижното събитие беше официално открито от Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Мария Габриел, еврокомисар "Иновации и младеж" в Европейската комисия, Джъстин П. Фридман, заместник-посланик на САЩ в България, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България - водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума в страната.
В рамките на официалното откриване министър Желязков подчерта ключовата роля на Географските информационни системи за развитието на различни сектори на икономиката като транспорт, инженерна инфраструктура, съобщителни мрежи и много други, като обяви, че самото министерство през изминалата година е внедрило ГИС базирана електронна платформа "Единна информационна точка". Министър Желязков подчерта, че системата се явява национална платформа за развитие и сътрудничество в сферата на инфраструктурата и комуникационните мрежи в страната и че към днешна вече поддържа информация за 27 348 км от съществуващата инфраструктура в България.
Световният ГИС Ден продължи с пленарна сесия, в рамките на която Адриано Баптиста, директор "Операции" в Сателитния център на Европейския съюз и Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) споделиха своя международен опит и демонстрираха иновативни ГИС приложения на двете организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения за нуждите на сигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.
На тържествена церемония по награждаване вечерта бяха връчени и отличията за специални постижения в ГИС. "България стои изключително достойно на световната карта с ГИС проектите, които се реализират всяка година у нас", подчерта Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България при откриване на церемонията по награждаване. "В нашата страна се изграждат иновативни и същевременно изключително полезни ГИС системи", подчерта г-жа Караджова.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията получи награда за "Прилагане на иновативни ГИС технологии за изграждане на национална електронна платформа "Единна информационна точка". Отличието беше връчено от Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика. Министерството на енергетиката получи награда за "Дългогодишен принос в използване на най-съвременни ГИС решения за ефективно управление в сферата на енергетиката в България". Отличието прие Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката от инж. Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Община Бургас беше отличена за "Внедряване на най-съвременни ГИС технологии и устойчиво развитие на Географски информационни системи в помощ на общинските дейности" от Таня Христова, кмет на Община Габрово. Технологична лаборатория Мозайка получи отличие в категория "Частен бизнес" за "Прилагане на научен подход и иновативни ГИС решения за създаване на информационни системи от ново поколение". Гергана Паси, Дигитален шампион на България и основател на Дигитална Национална коалиция, връчи престижната награда. В категория "Образование и наука" Русенски университет "Ангел Кънчев" получи награда за "Прилагане на най-съвременни ГИС технологии за изграждане на ГИС капацитет в България". доц. Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката връчи наградата на проф. д-р инж. Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет "Ангел Кънчев".