ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 2, 2024

30-тонен багер от Doosan с двигател по Етап V

30-тонен багер от Doosan с двигател по Етап V

Doosan въвежда на пазара първия си верижен багер от среден клас, оборудван с дизелов двигател по суперстриктния емисионен стандарт Етап V на ЕС. Новият DX300LC-7 предлага несравнима комбинация от висока производителност, работни характеристики, горивна ефективност, надеждност и издръжливост в 30-тонния клас, заявява южнокорейския производител.
За да отговори на изискванията за емисиите на изгорели газове по Етап V на ЕС, новият Doosan DX300LC-7 е оборудван с най-ново поколение дизелов двигател Doosan DL08 с максимална мощност 275 к.с. при 1800 об./мин. DL08 предлага ново решение за покриване и дори надминаване на изискванията на Етап V без рециркулация на отработили газове (EGR), което увеличава съществено наличното количество въздух по време на изгарянето на горивото, повишава температурата на процеса и значително намалява количеството на генерираните частици (сажди). Разчита се на комбинация от дизелов окислителен катализатор (DOC) и филтър за частици (DPF) плюс система за селективна каталитична редукция (SCR) с AdBlue.
Благодарение на новата технология необходимостта от поддръжка на филтъра за частици (DPF) е значително намалена – такава не се налага до достигане на 8000 моточаса.
С новия Doosan DX300LC-7 южнокорейският производител се опитва да докаже на практика, че производителността и опазването на околната среда са напълно съвместими. Подобрената горивна ефективност на двигателя DL08, в съчетание с новия хидравличен разпределител и новата система за управление SPC3 Smart Power Controls, осигурява повече икономии на гориво: 7% при стандартен работен режим S и 6% при по-мощния Р+ в сравнение с предходния 30-тонен модел. Споменатите работни режими са само два от общо четирите при Doosan DX300LC-7, улесняващи ефективната работа с новия багер в сравнение с машините от предходното поколение, където имаше по-сложен избор от осем режима и комбинации с възможностите на системата SPC.