ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 1, 2024

Система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата на територията на Столична община

Система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата на територията на Столична община

Трета поредна година в Столична община работи Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Новият График на Мобилния събирателен пункт за отделните райони на София и информационна листовка могат да бъдат изтеглени от интернет страниците на Столична община, Столичен инспекторат, районните администрации и сайта на БалБок Инженеринг.
Плод на съвместните усилия на Столична община и БалБок Инженеринг, Системата включва безплатно приемане на отпадъците от домовете на гражданите по заявка или в Мобилен събирателен пункт, осигуряване на транспорт и опаковка за тяхното безопасно транспортиране, и последващо третиране. Актуална информация се публикува редовно и на страницата на БалБок във Facebook.
Пилотният проект, стартирал в началото на 2012 г., отговори на очакванията на столичани и с него започна разделното събиране на опасни битови отпадъци. Само през пилотната фаза на проекта (януари - септември 2012 г.) бяха приети и обезвредени почти един тон опасни отпадъци от над 100 адреса и 12 Мобилни събирателни пункта.
Системата спомага за отделянето на основни групи опасни отпадъци от домакинствата от общия поток битови отпадъци, като: живак и живаксъдържащи уреди, замърсени опаковки, фармацевтични продукти и други отпадъци, чиито състав и свойства създават риск за човешкото здраве и околната среда.