ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XVIII, брой 2, 2024

Община Самоков с награда в категория Устойчива мобилност на конкурса Екообщина

Община Самоков с награда в категория Устойчива мобилност на конкурса Екообщина

Община Самоков получи награда в категория "Устойчива мобилност" за община под 40 хил. души население за изградените 10 км велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили.
Още през строителния сезон на 2012 години Общината започва активно да работи по изграждане на велоалеи в града. Първо е изградена алеята, която свързва най-големия квартал с парк Лаго, след това алеята е продължена до центъра. В новоизградения Крайречен парк са изградени още велоалеи. Маршрути за велосипедисти има покрай пътя за София, който продължава покрай две училища в Самоков. Зона за велосипеди има и покрай Туристическата градина, като тук идеята е да продължи до курорта Боровец. Спечелен е проект, който ще бъде реализиран през 2018 година за изграждане на велоалеи на още две улици.
"Целта ни е да изградим цяла мрежа, което да позволи оптимално използване на този вид транспорт и съответно да го насърчим. Спечелихме и финансиране на проекта ни, чрез който закупихме два електромобила за нуждите на Община и за Домашния социален патронаж. Даже с единия автомобил спечелихме "Еко Рали България" през 2017 в категория "Общини", коментира за Сп. ИНФРАБИЛД кметът Владимир Георгиев.